News55

Hundar med ryggsäck – nya naturhjältarna

hundar
Hundarna med ryggsäck som artikeln handlar om gör underverk för naturen. På bilden syns en annan hund med ryggsäck, alltjämt en hjälte. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 29 juli 2024Publicerad: 29 juli 2024

Naturen får en hand – eller snarare fyra tassar – från ovan. Hundar och natur i perfekt harmoni – det är framtiden vi ser fram emot.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I engelska Lewes, East Sussex, har en ny metod tillämpats för att återställa och förbättra ekosystemet i naturreservatet Railway Land, skriver The Guardian.

Inspirerad av vargar

Med hjälp av hundar, utrustade med fröryggsäckar, sätter de två ideella organisationerna – Railway Land Wildlife Trust och Ouse Valley Climate Action – igång en grön revolution. Och fyrbenta hjälpredor är på väg att göra en stor skillnad.

Innan vargarna utrotades i Storbritannien runt 1760, spelade de en viktig roll i ekosystemet genom att sprida frön. När vargarna rörde sig över stora områden, fastnade frön i deras päls och spreds till nya platser. Denna naturliga fröspridning är avgörande för biologisk mångfald och ekosystemets hälsa.

Dylan Walker, projektledare i frödistributionsprojektet, förklarar för The Guardian att traditionella metoder för återställning av natur ofta involverar stora växtätare som bison eller vildhästar, vilket inte är praktiskt i ett mindre urbant naturreservat. Därför utnyttjar man istället de många hundägare som dagligen besöker reservatet. Hundarna utrustas med ryggsäckar fyllda med frön, som sprids när de rör sig i området.

ANNONS

Engagerar lokalbefolkningen

Projektet engagerar lokalbefolkningen och lär dem om ekologiska effekter av djurlivet. Cressida Murray, en deltagande hundägare, berättar för The Guardian att hennes hund Bertie – en chokladfärgad cocker spaniel – gärna springer runt och sprider frön, precis som vargarna gjorde för länge sedan.

Fröryggsäckarna är designade för att vara lätta och bekväma för hundarna att bära medan de är på sina promenader.

ANNONS

Hundar och natur i harmoni

Även om projektet är i ett tidigt skede, har man redan sett att frön börjar gro i vissa områden. De flesta fröna som sprids av hundarna är fleråriga växter, vilket innebär att de tar några år att etablera sig och blomma.

Med hjälp av dessa frö-ivriga hundar hoppas Lewes att återställa och förbättra sitt naturreservat. Målet är att skapa en blomstrande och biologiskt mångfaldig miljö för både nuvarande och framtida generationer. Hundar och natur i perfekt harmoni – det är framtiden vi ser fram emot.

Läs mer:

Hundar gifter sig – senaste flugan i Kina News55

Hundars och människors åldrande synkar News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS