Det har visat sig att i både Sverige och USA skenar försäkrings- och veterinärskostnader. Problematiken ser olika ut i respektive länder, men faller tillbaka på samma slutsats: Djurvård är på väg att bli en klassfråga.
Mest läst i kategorin
Business Insider rapporterar om en snårig och dyr marknad i USA: Djurförsäkringar. Marknaden för husdjur är enorm, så visst finns det pengar, samtidigt som allt fler ifrågasätter försäkringsbolagens dyra premier och nyckfullhet.
I slutändan kan det hända att man inte får ut beloppet man räknat med när husdjuret verkligen behöver vård, trots dyra premier.
Försäkringsbolagen är opålitliga
Kryphålen samlas på hög och försäkringsbolagen försöker ofta hitta anledningar till att inte täcka kostnader.
Konsumenterna betalar i regel alla veterinärskostnader i förskott i USA och skickar sedan in pappren till sina försäkringsbolag i hopp om att få tillbaka den del som överstiger självrisken. I en del fall fungerar det, men det är inte ovanligt att krångel uppstår och att man kanske får betydligt mindre än det man räknat med.
Ett annat problem är att djurförsäkringar blir dyrare med tiden, i takt med att djuren åldras och risken att utveckla olika sjukdomsförlopp ökar.
Detta, tillsammans med höga självrisker och ovissheten om att överhuvudtaget få ersättning gör att många inte har råd att fortsätta betala för sina djurförsäkringar. Det har blivit en klassfråga – de som har råd med dyra veterinärskostnader och de som inte har det.
Senaste nytt
Djurvård blir även en klassfråga i Sverige
I en debattartikel i Svd problematiseras skenande veterinärskostnader och det med rätta. Priserna har ökat med upp till 25 procent eller mer enligt SCB och pekar på en trend mot att fler svenskar inte längre har råd med husdjur.
Visserligen har försäkringarna ett bättre kostnadsläge i Sverige än i USA där en försäkringar kan börja på 28 dollar i månaden (296 sek) och gradvis öka upp emot 350 dollar per månad (3693 sek).
I Sverige ligger de månatliga kostnaderna lägre, men självrisken är hög. Startpriset hos försäkringsbolaget Lassie börjar på 51 kronor per månad. Kostnaden beror förstås på vilken premie man väljer och upp till vilken kostnad man vill försäkra sitt djur.
Dilemmat
Debattartikelns författare pekar på systemfel i veterinärsvården, dels på grund av att de flesta djursjukhus i Sverige ägs av riskkapitalister med höga vinstmarginaler, dels saknas transparens och öppenhet om priser.
Utan prislistor kan inte djurägare jämföra veterinärkliniker och priser.
Brist på information för att djurägare riskerar höga försäkrings- och veterinärskostnader. Veterinärsklinikerna i sin tur menar att de ökade kostnaderna beror på att djurägarna kräver kvalitetsvård.
I artikeln föreslås ett bättre samarbete mellan veterinärskliniker, försäkringsbolag och djurägare i syfte att förbättra situationen. Djurägarna bör få bättre insyn i prisbilder och mer allmäninformation som kan hjälpa till att fatta rätt beslut.
Rekommenderade djurförsäkringar
Aftonbladet tipsar om bra och billiga djurförsäkringar:
Hedvig
Försäkringen täcker tidigare sjukdomar och dolda fel hos hundar och katter och kan täcka veterinärkostnader upp till 160 000 kronor. En årlig hälsokontroll ingår liksom rådgivning via appen.
Lassie
Lassies försäkring erbjuder dig utbildning om ditt husdjur via deras app. Man kan få hjälp med med veterinärkostnader upp till 160 000 kronor.
ICA Försäkring
Man har möjlighet att skräddarsy försäkringen så att den passar din och ditt husdjurs individuella situation.
Furry champ
Utöver veterinärskostnader kan man få hjälp med ersättning för djurpensionat om någonting oväntat händer djurets ägare.
Agria
Via bolagets app får man tillgång till Agrias veterinärer direkt online. De kan ge råd och en första bedömning, men även remisser.
Läs också:
Sorgen är äkta – även efter ett husdjur
Rapport: Svenskar med husdjur är lyckligare
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.