News55

Hunden blev kvar hemma efter pandemin

hunden
När pandemin härjade fick många bråttom att skaffa hund, men planen om att efteråt ta med hunden till jobbet sprack. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

När pandemin härjade fick många bråttom att skaffa hund, men planen om att efteråt ta med hunden till jobbet sprack, visar rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Endast i undantagsfall får hunden följa med till jobbet. Bara sex procent har hållit det löftet, enligt Agria djurförsäkring.

Inte heller hunddagis och dogwalkers -som kostar en hel del pengar – har fått ta hand om hunden i den omfattning som hundägarna planerat, vilket kan bero på en sämre hushållsekonomi.

Blev inte alls som planerat

När coronoviruset spred sig under pandemin och många jobbade hemifrån och skaffade hund som sällskap uppgav nästan var femte, 18 procent, att deras plan var att ta med hunden till arbetsplatsen när farsoten ebbat ut.

Nu har det visat sig att många löst saken på annat sätt.

“Det vanligaste svaret på frågan hur man löser hundens tillsyn är att ganska många är hemma om dagarna. Nära fyra av tio hundägare kan därför själva ta hand om sin hund”, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria, i ett pressmeddelande.

Vänner, familj och goda grannar är den räddande skaran som hjälper till med tillsyn och promenader för en fjärdedel av hundarna. Medan var femte hundägare kommer hem en stund under dagen och rastar hunden.

Så gick det för hunden efter pandemin:

ANNONS
  • 38 procent är hemma hos hunden – jobbar hemifrån eller är pensionär
  • 25 procent tar hjälp av vänner och familj
  • 21 procent uppger att hunden är hemma och att de går hem och rastar under dagen
  • 6 procent tar med sig hunden till jobbet
  • 4 procent går på hunddagis
  • 3 procent anlitar en dog walker
  • 3 procent av hundarna hålls i hundgård under dagen

Missa inte: Cleo skulle avlivas – är nu polishund News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS