News55

Jakthunden också en familjemedlem

jakthund
Tänk på att jakthunden inte bara är en kompis i skogen, den är också en familjemedlem. (Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

Att jaga med hund gör inte bara jakten mer effektiv, det förhöjer också hela upplevelsen. En trogen jakthund kan bli din bästa jaktkompis – både i skogen och hemma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte lätt att välja rätt hund, speciellt med tanke på hur olika slags jakt kan skilja sig åt. Tidningen Land levererar några tips på vägen.

En jaktkamrat för livet

När du skaffar en jakthund får du inte bara en bättre chans att lyckas under jakten, utan även en följeslagare som gör jakten roligare och mindre ensam.

En jakthund är inte bara en arbetskamrat, den blir också en lojal vän. För att din hund ska må bra bör du vara redo att investera tid och engagemang regelbundet, inte bara under jaktsäsongen.

ANNONS

Tid, träning och kärlek

Oavsett vilken ras du väljer, innebär det ett stort ansvar. Jakthundar kräver en gedigen grundträning för att ni ska fungera väl tillsammans under jakt. Din hund måste kunna lita på dig och följa dina kommandon även i hetsiga situationer.

Tänk också på att jaktdagarna bara utgör en liten del av hundens liv. Resten av året behöver din hund motion och stimulans för att må bra.

En familjemedlem

ANNONS

Många jakthundar trivs utmärkt som en del av familjen och bor gärna inomhus med sina ägare. Om du är beredd att ge den tid och uppmärksamhet som behövs kommer du att få betydligt större behållning av din hund än annars.

När du funderar på hundras är det viktigt att tänka på vilken typ av jakt du vill ägna dig åt, eftersom olika raser är specialiserade på olika jaktformer.

Jakthund kräver träning, och för den delen så är träning bra för alla hundar. Det ger dem struktur, mål och möjlighet att utvecklas. Hundar som tränas regelbundet kan känna sig gladare och säkrare.

Engelsk rävjakt är förbjuden i dag men bedrivs för att bevara traditionen.
Tusentals jägare och hundar vid starten av jaktsäsongen. /Foto: Paul Ellis / Scanpix /TT)

Fågeljakt

Om du är mer intresserad av fågeljakt, särskilt i öppna landskap eller fjällmiljö, är stående fågelhundar såsom engelsk setter och pointer ofta bäst lämpade.

För jakt på vattenfåglar som änder och gäss är apportörer, exempelvis retriever eller spaniel, ovärderliga. Dessa raser är tränade för att hämta hem det skjutna bytet med försiktighet och precision.

Den kraftigt minskade vargstammen visar på vikten av en balanserad jakt, vilket annars kan inverka på den naturliga balansen i naturen som News 55 skrivit om tidigare.

ANNONS

Övrig jakt

Vid småviltsjakt är drivande hundar som tax och stövare vanligt. De är skickliga på att spåra och driva upp bytet ur hålor i marken.

För älgjakt och vildsvinsjakt i jaktlag är ställande hundar, exempelvis jämt- och gråhundar, populära val. De är duktiga på att hålla kvar bytet på plats tills jägaren kommer.

För den som vill jaga i gryt efter räv eller grävling är grythundar såsom tax och terriers bäst lämpade. De är tränade för att markera eller driva ut bytet från sitt gömställe. I England har man i huvudsak använt beagles för rävjakt.

Oavsett vilken typ av jakt du vill ägna dig åt finns det med all säkerhet en ras som passar dina behov.

Läs också:

Ökad jakt på vargar kan hota biologisk mångfald

Lista: Åtta anledningar att träna din hund

ANNONS

Här jagar flest kvinnor

Hundarna taggade inför jakten
Hundarna är enormt taggade inför den stundande rävjakten. Det är en av deras bästa aktiviteter. (Foto: Simon Dawson/AP/TT)
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Experten förklarar: Räntor – det här gäller nu

Bostadsmarknaden är i ständig förändring och påverkas av allt från räntor till ekonomiska prognoser och hushållens framtidstro. Med bostadsmarknaden i fokus och spekulationer om sjunkande styrränta till 1,5 procent under nästa år, väcks frågor om hur detta påverkar både köpare och räntor. Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, gav oss en inblick i den rådande situationen […]