News55

Kattägare rör vid katter på fel sätt – enligt studie

katt
En glad och avslappnad katt är lätt att känna igen genom sitt kroppsspråk. (Foto: Caisa Rasmussen / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 02 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

En omfattande studie från Kanada har avslöjat att många erfarna kattägare ofta missbedömer hur katter vill bli behandlade och klappade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien från Nottingham Trent University genomfördes i samarbete med ett katthem, och undersökte hur deltagare interagerade med tre okända katter.

katt barn
Vanliga misstag inkluderar att röra vid katternas svansar, ben och rygg. Områden som katter generellt sett är mindre bekväma med.
(Foto: Gorm Kallestad / NTB / TT)

Forskningen visade att de som anser sig vara kunniga om katter och har lång erfarenhet av att äga dem, ofta rör vid dem på sätt som dessa djur inte uppskattar, förklarar Kurera.

Erfarna ägare värst

Forskarna observerade att deltagare som betraktade sig själva som mer erfarna eller kunniga om katter, ofta var mindre benägna att ge dem tillräcklig valfrihet och kontroll under interaktionen.

De tenderade också att röra katterna mer. En upptäckt som går emot tidigare forskning som föreslår att människor bör låta djuren själva initiera kontakt.

ANNONS

Personligheter hos deltagarna

Studien inkluderade även en analys av deltagarnas personligheter genom ett personlighetstest baserat på fem breda personlighetsdrag.

ANNONS

Resultaten visade att äldre deltagare ofta höll fast djuren mer, och att utåtriktade deltagare tog initiativ till kontakt oftare och rörde mer vid de områden som katterna uppskattade mindre.

Å andra sidan visade sig deltagare med erfarenhet av att arbeta med katter eller andra djur vara mer “kattvänliga”.

Resultaten chockar

Lauren Finka, huvudforskare, påpekar att dessa fynd utmanar den vanliga uppfattningen att lång erfarenhet är en tillräcklig indikation på att man är väl lämpad för att ta hand om katter.

Forskarna betonar att det är viktigt att förstå varje djurs unika behov och personligheter, och att vara öppen för att anpassa sitt beteende därefter för att säkerställa att interaktionen är bekväm och positiv för katten.

Detta är särskilt viktigt vid adoption av djuren från katthem, där de kan ha olika erfarenheter och behov som kräver särskild hänsyn.

Så ser du om katten är orolig eller glad

Enligt Purina är vanliga tecken på oro vidgade pupiller och öppna ögon som inte blinkar.

ANNONS

Kattens öron kan röra sig från en avslappnad position till att svänga oberoende av varandra eller till och med läggas platta mot huvudet vid högre oro.

Huvudet kan sänkas och morrhåren dras tillbaka eller svepas framåt för att signalera fokusering.

När katten är i ett lyckligt tillstånd kommer den att sitta avslappnat med öronen riktade uppåt och framåt. Den kan också slumra med slutna eller halvöppna ögon, nästan som om den dagdrömmer.

Ett tecken på stor avslappning är om katten blinkar långsamt; du kan gärna blinka långsamt tillbaka för att visa att du också är avslappnad, vilket stärker er relation.

Morrhåren är avslappnade, och svansen är stilla.

Se även:

Lista: Åtta anledningar att träna din hund. News55

Så säger din hund “jag älskar dig”. News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS