News55

Katter knyter an till människor lika mycket som spädbarn

en kvinna håller om sin katt. Katter har förmågan och de nödvändiga egenskaper som behövs för att bilda djupa sociala band med människor, det visar en studie
Katter har förmågan och de nödvändiga egenskaper som behövs för att bilda djupa sociala band med människor, det visar en studie. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 10 okt. 2024

Katter är starkt bundna till sina människor, de har kanske till och med en starkare anknytning till sina hussar och mattar än hundar har.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många tänker på hundar som lojala och kärleksfulla följeslagare och tror att katter bara tolererar oss och stannar för att vi ger dem mat. Men det verkar inte stämma, skriver Science alert

Enligt ny forskning kan katter bli lika bundna till sina människor som hundar blir. Studien tyder på att katter har förmågan, och de nödvändiga egenskaperna för, att bilda djupa sociala band med människor.

För dem som bor med katter kommer nog inte det här som en stor överraskning. Det antyder dock att vi kan ha underskattat hur djupa band katter kan ha till sina människor.

Det visar också att hundar inte är de enda djuren som får en trygg social anknytning med människor.

“Precis som hundar visar katter social flexibilitet när det gäller deras anknytning till människor. Majoriteten av katterna är tryggt anknutna till sin ägare och använder dem som en källa till säkerhet i en ny miljö”, säger djurforskaren Kristyn Vitale vid Oregon State University till Eureka Alert.

Trygg och otrygg anknytning

I beteendeexperiment observerade hon Kristyn Vitale hennes forskarteam hur katter reagerar på sina ägare i en främmande miljö.

Ett experiment som rapporterades förra året visar att hundar bildar både trygga och otrygga anknytningar.

ANNONS

I en trygg anknytning kommer en hund i en främmande miljö slappna av och fortsätta utforska när den återförenas med sina människor. 

I en otrygg anknytning kommer hunden fortsätta uppvisa ett stressbeteende, antingen klamrar den sig överdrivet fast vid människan eller så undviker den människan så mycket som möjligt.

ANNONS

Testade katters anknytning

Kristyn Vitale och hennes team genomförde ett test av de här två typerna av anknytning på 79 kattungar och 38 vuxna katter.

Först placerades en kattunge eller en vuxen katt och dess människa tillsammans i ett rum, där människan fick sitta i en markerad cirkel. Om katten gick in i cirkeln kunde människan interagera med den. 

Efter två minuter lämnade människan rummet och katten blev ensam. Efter ytterligare två minuter återvände människan till rummet och satte sig i cirkeln igen.

Testet filmades och forskarna analyserade filmerna för att klassificera katternas anknytning.

De vuxna katterna testades bara en gång, men kattungarna testades två gånger. Det andra testet gjordes två månader efter det första.

ANNONS

Innan det andra testet hade dessutom 39 av kattungarna gått igenom en sex veckor lång tränings- och socialiseringskurs, de resterande 31 kattungarna fungerade som kontrollgrupp.

Speglar spädbarns anknytning

Testet slutade med att 9 av kattungarna inte kunde oklassificeras, men av de återstående kattungarna kategoriserades 64,3 procent som tryggt anknutna och 35,7 procent som otryggt anknutna.

Den träning som 39 av kattungarna fått visade sig inte ha någon betydelse för anknytningen. När en typ av anknytning väl har etablerats verkar det som det förmodligen är så anknytningen kommer förbli.

De vuxna katterna fick liknande resultat, 65,8 procent hade en trygg anknytning och 34,2 procent hade en otrygg anknytning.

De här siffrorna 64,3 procent och 65,8 procent, ligger faktiskt ganska nära 65 procent, som är den grad av trygg anknytning som mänskliga spädbarn visar. 

Högre än hundar

Katterna visade dessutom en grad av trygg anknytning som är något högre ett vad ett test från 2018 av 59 sällskapshundar visar.

ANNONS

I det testet hade 61 procent av hundarna trygga anknytningar och 39 procent visade otrygga anknytningar.

Tidigare har Kristyn Vitales forskning visat att katter kan vara sällskapliga och tillgivna och att de ofta föredrar att interagera med människor framför mat eller leksaker.

Katt gick nästan 140 mil för att komma hem

När katten Rayne Beau var med sin familj på en campingresa, cirka 140 mil hemifrån, blev han skrämd och försvann, men han hittade hem igen, i alla fall nästan.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS