News55

Koll på klorna – så vill din hund klippas

kloklippning
Att hålla din hunds klor i trim är superviktigt. (Foto: Maja Suslin/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 29 juli 2024Publicerad: 29 juli 2024

Expertens tips på hur du bäst kloklipper din fyrbenta vän. Att hålla din hunds klor i trim är en viktig del för att vovven ska må bra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här är lika nödvändigt som att bada din hund, borsta pälsen på den och att borsta hundens tänder, skriver NBC News.

Hundens klor bör klippas ungefär en gång i veckan, men det kan vara nödvändigt att klippa dem två gånger i veckan beroende på hur snabbt de slits, skriver Hund.se. För många hundägare kan den här proceduren kännas skrämmande, men det är både säkert och enkelt. Allt handlar om kunskap och att hålla lugnet, skriver NBC News.

Att tänka på

Utrustning
Välj rätt utrustning: klotång, klofil och kloslip. En bra klotång ska lätt och utan motstånd skala av klon utan att klämma sönder den, skriver Hund.se. När du har klippt hundens klor är det en bra idé att använda en klofil för att jämna till alla kanter. Detta förhindrar att klorna flisar sig eller spricker. Om du föredrar ett annat verktyg än en klotång kan du istället använda en elektrisk kloslip. Denna slipmaskin slipar ned klon och rundar av alla ojämna kanter samtidigt.

Hundens storlek och komfort
Se också till att tången är anpassad för din hunds storlek och att den känns bekväm att använda. En ergonomisk handtag är avgörande för ett säkert och effektivt klippande.

Planera klippningen
Undvik att klippa hundens klor precis innan eller samma dag som ni planerar att gå ut på en joggingtur. Hårda underlag som asfalt kan slita mer på klorna och öka risken för att de börjar blöda.

Vänj hunden tidigt
Börja med att vänja hunden vid att du hanterar tassarna utan verktyg. När hunden blir mer bekväm kan du börja klippa en klo åt gången och belöna den efter varje klo. Öka gradvis antalet klor du klipper vid varje session. Var vänlig men bestämd, och undvik att bli frustrerad om hunden motstår.

Var medveten om pulpan
När du klipper, var alltid försiktig med pulpan, den känsliga delen av klon som kan blöda om den skadas.

ANNONS

Vad gör man om man råkat klippa i pulpan?
Om du av misstag klipper i pulpan på din hunds klo är det viktigt att du håller dig lugn. Om du visar för mycket oro kan hunden bli stressad. Ha papper och ett blodstoppande medel tillgängligt för att dämpa blödningen genom att badda klon. Om du inte har något blodstopp kan potatismjöl vara ett bra alternativ. Efter att blödningen är under kontroll, fortsätt kloklippningen försiktigt.

Tänk på din egen komfort
Förutom att prioritera din hunds komfort är det också viktigt att tänka på din egen. Ergonomiska, halkfria handtag är en utmärkt lösning för att säkerställa att du har ett säkert grepp om klotången, särskilt när du har en hund som rör sig mycket.

Behåll lugnet
När du känner dig rädd, osäker eller stressad kan dessa känslor påverka hunden negativt och öka risken för att du klipper fel. Ofta behöver hunden bara känna sig säker och möta lite bestämdhet för att vänja sig vid situationen, skriver Hund.se.

Läs mer:

Så vet du hur din hund mår – experten avslöjar News55

Hundar med ryggsäck – nya naturhjältarna News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS