News55

Livsfarlig sjukdom sprids från råttor till hundar

sjukdom
Här jagas det råttor med hjälp av illrar och jaktcockerspanieln Loppan (bilden) i mars 2024. (Foto: Johan Nilsson / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Uppskrämd råtta

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den livsfarliga sjukdomen leptospiros sprids genom råttor och andra gnagare. Råttorna för smittan vidare genom sitt urin när de kissar i vattenpölar – som hundar sedan dricker ur.

Det är en sjukdom som förutspås öka i Sverige och få spridning. Lina Ruda, veterinär vid Blå Stjärnan i Göteborg, berättar för Sveriges Radio att det finns gott om råttor. Det lär inte bli avkall på dessa, tvärtom.

Sjukdomen kan sprida sig

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt fastställdes 91 fall av leptospiros bland hundar under 2023. Alla hundar som smittas utvecklar inte sjukdomen och de går därför symptomfria, men kan sprida sjukdomen vidare till andra hundar.

Det finns alltså ett mörkertal när det handlar om antalet smittade hundar, eftersom inte alla utvecklar sjukdomen. När de träffar andra hundar i rastgården finns det risk för att de för sjukdomen vidare i lek och annan nära kontakt.

Det är dessutom svårt att fastställa sjukdomen i tidigt stadium. Eftersom sjukdomen än så länge inte är vanligt förekommande är det knappast per automatik som hundar undersöks av veterinär; det är ju också en kostnadsfråga.

Råtta springer för livet
En uppskrämd råtta vid jakten under en idegran fångas in. Råttorna sprider den farliga sjukdomen leptospiros bland hundar. (Foto: Johan Nilsson / TT)
ANNONS

Sjukdomen kan sprida sig

ANNONS

En än så länge ganska okänd sjukdom som är livshotande med potential till spridning låter riktigt obehagligt. Hur mycket kan sjukdomen sprida sig?

“Vi tror att den ökar i Sverige och att den finns mer och mer av. Den är inte helt lättdiagnostiserad så statistiken är lite variabel, men ja, det tror jag att den gör” säger Lina Ruda till Sveriges Radio.

I sjukdomens sena fas attackeras hundens lever och njurar, vilket kan vara livshotande. Den farliga sjukdomen finns alltså bland oss på ett obehagligt sätt eftersom symptomfria hundar kan smitta sina artfränder. Man vet dock inte hur många smittade hundar det kan röra sig om.

Lyckligtvis finns vaccin, vilket rekommenderas för alla hundar. När bör man uppsöka veterinär?

“När hunden inte beter sig som vanligt, tecken på feber eller allvarliga kräkningar” berättar Lina Ruda vidare.

Illern en hjälte
Här är en av hjältarna i kampen mot råttor. Illrarna ger sig ner i råttornas gångar och skrämmer upp dem, därefter tar hunden Loppan över och fångar in råttorna. (Foto: Johan Nilsson / TT)

Livad råttjakt

Mona Ghalayini från företaget Quality Detection Dogs är råttjägare med mål att få kol på så många råttor som möjligt. Eftersom råttgift numer är förbjudet har hon utvecklat en ny affärsidé.

ANNONS

Med hjälp av illrar och hundar med “skinn på näsan” driver hon råttjakt i olika städer runtom i landet. Hundarna nosar upp råttbon och gräver sig ner så långt det går. Sedan skickar Mona Ghalayini sina illrar in i råttbon för att jaga upp djuren.

Hundarna avslutar jobbet med dödliga hugg, men det är inte alltid lätt. Råttor försvarar sig och kan hugga tillbaka i ansikte och på andra ställen. Quality Detection Dogs har tränat sina hundar mycket väl, hundar som dessutom är modiga och tuffa.

Illrarna i väntan på sina uppdrag
Taco, Salsa och Kanel väntar ivrigt på att få utföra sina uppdrag: Skrämma upp de stora bestarna ur sina hålor under marken, (Foto: Johan Nilsson / TT)

Läs också:

Flitiga illrar – nya vapnet mot råttor

WHO varnar: Smitta från djur allt vanligare

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS