Nästan 4 000 svenskar skadas så illa av hundar varje år att de måste söka vård, ändå är flera hundraser som anses vara farliga tillåtna här.
Mest läst i kategorin
Flera hundraser är förbjudna i våra grannländer för att de anses vara farliga, men tillåtna i Sverige, dessutom ökar flera av dem i antal här, det skriver Allas.
Skadade och dödade av hundar
Uppgifter från Socialstyrelsen visar att varje år skadas nästan 4 000 svenskar så illa av hundar att de behöver söka vård.
Sedan 1995 har antalet hundattacker ökat, men det framgår inte vilka raser som ligger bakom de attacker som har lett till dödsfall.
Sedan 1997 har 14 personer som angripits av hundar skadats så svårt att de har avlidit. Mellan 1995 och 2016 rapporterades 599 dödsfall på grund av hundangrepp i Europa.
Alla länder har dock inte rapporterat in dessa dödsfall, varför antalet dödsfall troligtvis är fler. I Norden hade Finland flest hundrelaterade dödsfall och Sverige näst flest.
I de inrapporterade hundattackerna är pojkar och män överrepresenterade, bland de som dött av hundattacker i Europa finns 117 barn under tio år, 18 av dem var spädbarn.
Senaste nytt
Hundar skadas av kamphundar
Ännu vanligare än att människor skadas i hundattacker är att hundar skadas. En undersökning gjord av Agria 2023 visar att var fjärde hundägare fått sin hund skadad i en hundattack och att hunden i 4 procent av de fallen skadades så illa att den dog.
Enligt två stora studier från Linnéuniversitetet står hundar som avlats för kamp för de flesta av hundattackerna mot andra hundar.
I Danmark och Norge är flera hundraser som anser farliga förbjudna, det innebär att de inte får importeras, avlas på, säljas eller köpas.
Det är också förbjudet att införa de förbjudna hundraserna för korta besök i Danmark och Norge, samt att införa sperma eller embryon från de förbjudna raserna.
Förbjudna hundraser i Danmark och Norge:
- Amerikansk staffordshire terrier, även kallad amstaff.
- Dogo argentino.
- Fila brasileiro
- Pitbullterrier.
- Tosa inu.
Förbjudna hundar i Danmark:
- Amerikansk bulldog.
- Boerboel.
- Centralasiatisk ovtcharka.
- Kangal.
- Kaukasisk ovtcharka.
- Sarplaninac.
- Sydrysk ovtcharka.
- Tornjak.
Förbjudnda hundar i Norge:
- Alla hundar med inblandning av varg.
- Tjeckisk varghund.
Även i Sverige är det förbjudet att äga eller avla på korsningar mellan hund och varg. För att få finnas här måste en hund vara minst fem generationer ifrån sitt vargursprung.
Blandraser
De danska och norska förbuden mot hundraser som anses vara farliga gäller även för hundar som är en blandning med någon av de förbjudna raserna.
Dit räknas exempelvis hundrasen american bully. Det är en hundras som har ökat enormt i Sverige de senaste åren.
American bully var från början en blandning av american pitbull terrier och american staffordshire terrier, nu blandas den även med andra bulldogs, exempelvis mastiff och english bulldog.
2018 fanns det i Sverige drygt 1 000 sådana hundar i Sverige, enligt Jordbruksverkets senaste statistik finns nu 6 307 stycken.
Även flera andra av de hundraser som är förbjudna i våra grannländer finns registrerade i Sverige, exempelvis finns det 899 registrerade pitbull terriers och även den rasen ökar här.
Kangal anses vara den hundras som har starkast bett, det är en turkisk ras som använts för att jaga rovdjur som hotar boskapsflockar. Rasen är förbjuden i Danmark men inte i Norge.
Här i Sverige finns 121 hundar av den rasen regeistrerade 2024, vilket är en tredubbling sedan 2018.
Förbud diskuteras i Sverige
Frankrike, Irland, Portugal, Spanien, Storbritannien och Tyskland har också förbud eller restriktioner mot vissa hundraser, men här i Sverige tror inte Kennelkbben, SKK, på rasförbud.
SKK menar att förbud mot vissa hundraser är verkningslöst för att minska hundattacker, de menar att lösningen snarare är att ”vissa människor helt enkelt inte ska ha hund. Och vissa människor ska inte vara hunduppfödare”, skriver Allas.
Rasförbud som liknar dem i Danmark och Norge har diskuterats i flera år och en motion om förbud från riksdagsmannen Fredrik Kärrholm (M),som regeringen ställer sig bakom, bereds nu vid Miljö- och jordbruksutskottet.
Förbjudna i England – importeras till Finland
Hundrasen American Bully XL är på grund av aggressivitet förbjuden i Storbritannien, men en del av de förbjudna hundarna adopteras till Finland.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.