News55

Turkiet: Hemlösa hundar ska bort: "Blodig lag"

En herrelös hund vilar på en banderoll där det står "#dra tillbaka lagstiftningen" under en protest från djurrättsaktivister i Ankara, Turkiet, den 29 juli 2024
En herrelös hund vilar på en banderoll där det står "#dra tillbaka lagstiftningen" under en protest från djurrättsaktivister i Ankara, Turkiet, den 29 juli 2024. (Foto: TT/AP/Burhan Ozbilici)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

I Turkiet protesterar tusentals människor mot en ny, kontroversiell lag som ska rensa gatorna från herrelösa hundar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På söndagen samlades tusentals demonstranter i Istanbul för att protestera mot den senaste lagstiftningen som enligt kritiker kommer leda till att herrelösa hundar över hela Turkiet dödas, det rapporterar Associated Press.

I augusti godkändes en ny lag i Turkiet, som syftar till att avlägsna miljontals herrelösa hundar från landets gator. Orsaken anges vara säkerhetsproblem.

Leda till avlivning

Djurälskare fruktar att den nya lagen kommer leda till utbredd avlivning eller till att hundar hamnar i överfulla och sjukdomsdrabbade skyddsrum.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att lagen är nödvändig för att hantera landets ”problem med herrelösa hundar”.

Söndagens demonstranter krävde att lagen ska upphävas och viftade med plakat med texten “härbärgen är dödsläger” och “dra tillbaka den blodiga lagen”, skriver AP.

“Vi vill att den här lagen ska dras tillbaka omedelbart. De (herrelösa hundarna) är levande varelser, precis som vi. Vi är här för att vi är emot att de ska förintas”, säger demonstranten Hasan Kizilyatak, 64, till AP.

Ayten Arslan, 55, säger att hon stöder president Erdogan, men hon protesterade också.

ANNONS

“Precis som vi stod bredvid vår president den 15 juli (2016) när det var ett kuppförsök, är vi här för de herrelösa djuren. Jag säger som anhängare av AK-partiet, den här lagen är en blodig lag”, säger hon till AP.

ANNONS

Vaccineras, kastreras och steriliseras

Enligt den turkiska regeringens uppskattning finns det omkring 4 miljoner herrelösa hundar i Turkiet. De flesta av dessa hundar är ofarliga, men flera personer, inklusive barn, har attackerats.

Enligt en rapport som släppts av Safe Streets and Defense of the Right to Life Association, en organisation som jobbar för att avlägsna herrelösa hundar från gatorna, har 65 personer dött i attacker från gatuhundar sedan 2022.

Den nya lagstiftningen kräver att turkiska kommuner samlar in herrelösa hundar, inhyser dem i skyddsrum, vaccinerar, kastrerar och steriliserar dem, för att sedan göra dem tillgängliga för adoption.

Hundar som har ont, är dödligt sjuka eller utgör en hälsorisk för människor kommer avlivas. 

Det ursprungliga lagförslaget inkluderade även katter, men den skrivelsen ändrades efter ett offentligt ramaskri, skriver AP.

Brist på pengar

ANNONS

Många ifrågasätter dock var kommuner med dålig ekonomi ska hitta pengar för att bygga alla nödvändiga extra skyddsrum som krävs.

Djurrättsaktivister oroar sig för att vissa kommuner kommer döda hundar under förevändning att de är sjuka, snarare än att avsätta resurser för att skydda dem.

På sociala medier har filmer som visar döda hundar och katter som är begravda i diken cirkulerat den senaste tiden. Enligt djurrättsaktivister dödades djuren urskillningslöst efter att lagen hade antagits.

Turkiets skyhöga inflation sjunker

Inflationen i Turkiet sjönk i juni. Nedgången är den första på åtta månader.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS