News55

Robot som husdjur: En trend här för att stanna?

Robotiserade husdjur är populära
Robotiserade husdjur är populära bland seniorer som får sällskap av dessa icke krävande små varelser. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

Robotar som sällskapsdjur låter konstigt. Men det fungerar bland speciellt äldre personer som känner sig ensamma och som nu får sällskap av en snäll, icke krävande varelse som de inte behöver gå ut med. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

101-åriga Helen Mancura har äntligen fått sin dröm förverkligad: En batteridriven golden retrievervalp som kan skälla, vända på huvudet och höja tassen i en hälsning.

Friendly som hon nu heter springer inte i väg ut på gatan för att busa med andra hundar, utan hon stannar där hon är. Det känns tryggt så.

En robot behöver inte gå ut

En annan fördel med robotdrivna hundar är att man inte behöver gå ut och rasta dem flera gånger dagligen. Det kan ju bli svårt om man nått Helens ålder, fast det kan förstås variera.

“Jag rekommenderar att varje hem bör ha en”, sade Macura till ABC News och syftade på sin robothund. 

Vissa nätter när hon inte kan sova sitter hon i vardagsrummet och pratar med Friendly.

“Jag pratar med någon. Jag har sällskap. Det är någon här som lyssnar på mig”, sa hon. “Han är varm och han är tröst.”

Robotiserade husdjur
Robotiserade husdjur har blivit en populär modefluga bland ensamma äldre i New York. (Foto: Becsta94/ CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons)
ANNONS
ANNONS

Såg en ny möjlighet att lindra ensamhet

Sedan 2018 har NYSOFA (New York State Office For Aging) subventionerat robotiserade husdjur för seniorer från företaget Ageless Innovation med statliga allmänna medel. I husdjursbeståndet finns hundar, katter och fåglar. 

Det har blivit så populärt att väntelistor upprättats för seniorer som vill ha en vän. Företaget har fullt upp med ordrar som trillar in. Hittills har 31 500 sällskapsdjur distribuerats till äldre personer och det har blivit en riktig fluga.

Ted Fischer grundade Ageless innovation eftersom han såg en stor möjlighet med robotiserade sällskapsdjur för seniorer. Det var som anställd på ett leksaksföretag som han upptäckte intresset bland seniorer när en liknande produkt, men avsedd för barn, lanserades.

Skilda uppfattningar

Julianne Holt-Lunstad, professor i psykologi och neurovetenskap vid Brigham Young University, har under de senaste 25 åren forskat om hälsoeffekterna av ensamhet. Hennes forskning citerades i kirurggeneralen Vivek Murthys deklaration från 2023 om en “epidemi av ensamhet och isolering.”

Olsen och Fischer förstår att ett robotdjur kanske inte ger högkvalitativ social stimulans för alla äldre och enligt ABC News har Olsen uttalat att att de robotiserade husdjuren bara är ett verktyg som NYSOFA använder.

Det har dock visat sig uppskattat och Helen Mancura är bara .ett av många exempel på äldre personer som blivit gladare eftersom de känner sig mindre ensamma. De robotiserade husdjuren kan inte ersätta mänsklig kontakt, men de kan definitivt lindra känslan av isolering.

ANNONS

Läs också:

Vilka katter passar bäst för äldre?

Robot-resväskan lika trogen som en hund

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS