News55

Så åker hunden säkert i bilen

En hund tittar ut genom baksätets bilruta. Det är en säkerhetsrisk både för dig och för din hund att ha den lös i baksätet när du kör
Det är en säkerhetsrisk både för dig och för din hund att ha den lös i baksätet när du kör. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Många säkerhetsanordningar som finns för hundar i bil marknadsförs som säkra, men uppfyller inte alltid det som krävs för att skydda vid en krock.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte säkert att ha en hund lös i baksätet när du kör bil, det kan vara livshotande vid en olycka redan i låga hastigheter, det skriver Dog News.

Om en olycka inträffar vid 50 kilometer i timmen blir effekten enorm, ett plötsligt stopp vid en krock gör att hundens kropp kan uppleva en kraft som motsvarar upp till 40 gånger dess egen vikt.

En liten hund som sitter i en passagerares knä, med säkerhetsbältet på både hunden och människan, kan då krossas mellan säkerhetsbältet och personen.

Förlängningsremmar som är till för hundar och som kopplas till bilens säkerhetsbälte eller lås för säkerhetsbältet är ofta inte kopplade till selar som är avsedda för att användas i bilar.

Remmar som ska fästas vid baksätets nackstöd kan också vara riskabla att använda. De kan verka praktiska, men deras syfte är att förhindra att hunden stör föraren.

Om de fästs i en hunds halsband kan de orsaka allvarliga skador som krossad luftstrupe, ryggskador och förlamning, skriver Dog News.

Så ska hunden åka bil

För att transportera hundar i bilar på ett säkert sätt är det viktigt att välja säkra och beprövade sätt.

ANNONS

Du kan transportera din hund i bilens bagageutrymme om du kan ha god uppsikt över den under hela bilresan, det skriver Jordbruksverket.

Du måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning, exempelvis genom att använda en transportbur, lastgaller eller ett säkerhetsbälte som är anpassat för hundar.

ANNONS

Transportbur

När du transporterar din hund i en bur ska den vara utformad på ett sådant sätt så att hunden får ventilation och skugga och du ska se till så att inget bagage eller andra föremål kan falla på hunden.

När hunden åker bil måste den kunna stå upp, vända sig och ligga ned bekvämt. Om du använder en transportbur i bilen måste den enligt Jordbruksverket minst ha följande utrymme:

  • Längd: hundens längd gånger 1,10. Hundens längd mäts från nosspets till sittbensknöl när den står i normal ställning.
  • Bredd: hundens bröstbredd gånger 2,5.
  • Höjd: hundens höjd över hjässan när den står i normal ställning.
  • Om mer än en hund transporteras i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

Jordbruksverket skriver att om du är osäker på hur du ska transportera din hund i bilen kan du vända dig till din länsstyrelse för att få råd.

Om bilen står stilla får hunden förvaras i den i högst tre timmar, men den få aldrig lämnas i bilen utan tillsyn och temperaturen inne i bilen får inte vara över +25 grader eller under -5 grader.

ANNONS

Smarta valet – hunden får AC i parkerad bil

Flera elbilar har luftkonditionering även när bilen står parkerad, då kan du i undantagsfall lämna hunden en liten stund kvar i bilen trots att det är varmt ute.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]