News55

Så gör du om du ser en hund i en varm bil

hund
Ser du en hund instängd i en varm bil finns det flera saker du kan göra. Foto: Unsplash
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Sommarens bilutflykt kan bli livsfarlig för hunden om den lämnas ensam i bilen. Det här kan du göra om du ser en ensam vovve lämnad i en varm bil.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan bli väldigt farligt att lämna en hund ensam i en varm bil. Temperaturen kan på några få minuter överstiga 80 grader i en bil med stängda fönster. 

Djurskyddsaktiva Britt-Marie Juup berättar för Yle hur man ska agera om man ser en hund instängd i en varm bil. 

“För det första skulle jag varmt rekommendera att man över huvudtaget inte tar med hunden i bilen under soliga och varma dagar. Fast man har bilen i skugga och fönstren öppna så blir det ändå jättevarmt i bilen”, säger Britt-Marie Juup.

Det är inte bara hundar som riskerar att fara illa i en varm bil, barn och äldre ska inte heller lämnas ensamma under varma sommardagar. 

Har man med sig hund i bilen ska en annan person stanna kvar och se till att det inte blir för varmt.

“Då kan den ena personen gå in i butiken, medan den andra sitter med djuret i bilen. I så fall kan man ha alla fönster öppna och märker ifall hunden blir för varm. Då kan man släppa ut hunden och sätta sig ner någonstans i skuggan”. 

Tecken på att en hund mår dåligt

Det finns flera tecken på att hunden drabbats av värmeslag. Det första är att hunden blir orolig, flämtar och har svårt att vara stilla. Är den helt stilla är läget akut. 

ANNONS

“När den ligger tyst på bänken och har slutat flämta så är hunden i verkligt stor fara. Då har den redan fått värmeslag”, berättar Britt-Marie Juup.

ANNONS

Det här kan du göra

hund i en varm bil kan bli livsfarligt
Temperaturen i en parkerad bil kan uppgå till över 80 grader på några få minuter. Foto: Pixabay

Ser man en hund ensam i en bil en het sommardag ska man först ta reda på vems bilen är. Hittar du ägaren kan du meddela om situationen, men hittar man ingen ägare finns det andra saker att göra. Är bilen parkerad på en kundparkering kan man vända sig till kundinformationen och be dem meddela ägaren att snabbt ta sig till bilen. 

Polisen rekommenderar att ringa 112 om man anser att läget är akut. Har man fått klartecken från polis kan man krossa en bilruta, gärna så långt från hunden som möjligt. 

Utan polisens godkännande kan man själv behöva stå för de juridiska konsekvenserna.

“Om du på eget bevåg slår sönder ett fönster så kan du själv komma att stå för eventuella juridiska följder”, förklarar Juup.

Om ett djur drabbats av värmeslag är det ingen bra idé att försöka kyla ner den med iskallt vatten. Chocken blir då för stor, istället kan man blöta handdukar med svalt eller ljummet vatten. Badda hunden med handduken och ge den ljummet vatten att dricka. 

ANNONS

Varm asfalt är inte heller bra för tassarna. Britt-Marie Juup rekommenderar att känna på asfalten själv och avgöra om det är för varmt eller inte. 

“Ifall du inte själv inte skulle vilja gå barfota på asfalten så vill inte hunden heller”, säger hon. 

Läs vidare:

Därför drar hundar i kopplet – här är lösningen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS