När temperaturen når uppåt 30 grader på flera håll i landet är det extra viktigt att hålla koll på sin hund för att undvika att den blir överhettad. Här tipsar veterinären hur du gör.
Mest läst i kategorin
Våra fyrbenta vänner är särskilt känsliga för värme, och kan tyvärr inte reglera den på samma sätt som vi kan.
Här är några viktiga tips för att skydda din hund under de varma sommarmånaderna.
Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring, förklarar för Aftonbladet att våra djur har svårare att hantera värme än vi människor och att det är viktigt att undvika värme så långt det går.
Han rekommenderar att använda en fuktig trasa eller en kylmatta för att hjälpa hunden att hålla sig sval.
Hundar kan inte svettas som människor och riskerar därför att snabbt bli överhettade. För att kyla ned en överhettad hund rekommenderar Sveriges Lantbruks Universitet, SLU, att ägare använder svalt vatten för att spola eller bada sin hund.
Experternas tips
Det är dock viktigt att vattnet inte är för kallt eller iskallt, eftersom detta kan ha motsatt effekt och hindra värme från att avges från kroppen.
“Så länge vattentemperaturen är under kroppstemperaturen kommer kroppen att kylas ned. Om du har tillgång till en termometer kan du hålla koll på förloppet. Temperaturen ska ned till normal temperatur, som är runt 38,5 grader. När termometern visar 40 grader är det dags att sluta kyla hunden”, skriver SLU.
Ett faktum som även Olsson är enig om.
“Sen om hunden har värmeslag och håller på att dö är en isbit bättre än inget. Men ljummet eller svalt vatten och en fuktig handduk är det som ger bäst avkylningseffekt”, säger han till Aftonbladet.
Senaste nytt
Undvik asfalt & träning
Ett annat viktigt tips är att undvika att promenera med hunden på het asfalt eller sand, då detta kan bränna tassarna.
Ett bra knep är att lägga dig egen handflata mot marken. Om asfalten är för varm för din hand är den också för varm för din hund.
Vissa hundägare tycker om att cykla med sina hundar springande bredvid, men detta kan vara riskabelt under heta dagar. Olsson rekommenderar att motionera hundarna tidigt på morgonen eller senare på kvällen när temperaturen är lägre.
Genom att följa dessa råd kan du hjälpa din hund att hålla sig sval och säker under sommarens varma dagar. Och glöm inte att alltid ringa en veterinär om vovven mår märkbart dåligt.
Så får du din hund att bada i sommar
En hund som badar får uppleva många hälsofördelar, inte minst en rolig och svalkande stund i solen. Men hur ska du egentligen gå till väga om din vovve inte vill bada?
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.