Behöver vi verkligen klä på våra hundar på vintern? Ja, om din hund fryser kan det behövas, du kan tydligt se på den om den tycker att det är för kallt.
Mest läst i kategorin
Det är individuellt hur mycket hundar fryser, så var uppmärksam på om din hund visar tecken på att verka frysa, det skriver Agria.
Om din hund inte rör sig fritt på promenaden, har en krampaktig hållning och inte vill gå eller håller upp en tass i luften och hoppar fram på tre ben eller om den skakar, ja då fryser den och behöver hjälp att klara kylan.
Underullen
Det är lätt att tro att små hundar fryser mer än stora hundar eftersom de är små, men det är hundens underull som avgör hur mycket kyla den tål.
Underhullen alstrar värme, varför korthåriga hundar som saknar underull riskerar att frysa mer när det är kallt, blåser eller regnar. Hundens ålder och hälsotillstånd påverkar också.
I allmänhet kan hundar generera med värme genom att äta mer mat, men om du vill hjälpa din hund i vinterkylan kan det vara bra att sätta på den varma kläder.
Senaste nytt
Regn och kall blåst
Har du en nakenhund kan den behöva få på sig en värmande tröja redan i början av hösten, men de flesta hundar behöver inte hjälp av kläder förrän det är minusgrader.
Om det regnar kraftigt eller blåser kallt kan det dock vara bra med ett vattenavvisande regn- eller vindtäcke.
Hundkläderna skyddar inte bara mot kyla och vind utan även mot smuts och snö, som särskilt fastnar i långhåriga hundars päls. Hundkläder kan därför också hjälpa dig att spara tid på pälsvård efter promenaden.
Ska gagna hunden
Kläder till hundar ska dock vara till nytta för hundar och skydda mot kyla, vind och regn. Det är viktigt att inte klä på en hund om det blir för varmt för den.
Hundar kan inte svettas utan för att sänka kroppstemperaturen börjar de flåsa kraftigt när de är för varma.
När du ska hitta kläder till din hund behöver du ta hänsyn till vilken typ av päls hunden har, vilken aktivitetsnivå den har och vilka väderförhållanden kläderna ska skydda hunden mot.
Agrias tips:
- Väldigt små hundraser och valpar kan behöva en hel dräkt som når hela vägen ned till benen, för större hundar räcker det med ett täcke som isolerar rygg och mage.
- Kom ihåg att sätta på hunden regntäcket under de allra ruskigaste dagarna, en hund som blivit väldigt blöt kan snabbt bli nedkyld.
- Äldre hundar kan lida av artros eller andra förslitningssjukdomar och har stor nytta av ett varmt täcke som kan skydda mot stelhet i lederna och minska smärta.
- I våta miljöer bör arbetande hundar, som jakthundar, efter aktivitet ha en värmande filt eller ett täcke för att undvika att bli nedkylda under jaktpauser.
- Om din hund har problem med att trampdynorna och får sprickor kan små skor eller vinterkängor vara en bra idé.
- Under de mörkaste och kallaste månaderna behöver inte bara du utan även din hund ha reflexer, skaffa gärna hundtäcken som har reflexer.
Källa: Agria
Varför behövs hundkläder?
Man kan fråga sig varför hundar, som i tusentals år överlevt utan kläder nu plötsligt behöver dem.
I dag är våra hundar vana vid att vara inomhus och därför är deras päls inte utvecklad för att tåla bitande kyla som deras förfäder vargens päls är.
Eftersom vi har avlat fram hundar för att utvecklas på ett visst sätt har vi också avlat fram deras behov av kläder.
Lotte Evers, marknadschef på Agria Djurförsäkring, Danmark, säger att kläder till hundar inte bara handlar om hundägares behov som projiceras på hunden.
“Alla hundraser vi känner till i dag har vargen som förfader. Men under de många tusen år som hunden har varit i människans tjänst har den behövt anpassa sig för att matcha vår livsstil. Vi har avlat hundraser för att utvecklas på ett visst sätt, så därför kan man säga att vissa hundars behov av kläder är skapade av oss människor”, sade hon till Brukshunden i februari.
Måste hjälpa vissa hundar
Vargen är bland de djur som har den bäst isolerande pälsen. Lotte Evers förklarar att vargars päls fungerar som när vi människor klär oss i vinterkläder enligt lager-på-lager-principen.
Hundraser som är avlade för att bo i kallt klimat, som grönländsk hund och sankt bernhardshund, har ungefär samma typ av päls.
“Men vi har under de senaste 50 åren i stor utsträckning importerat hundar från världens alla hörn. Utifrån det perspektivet är det nästan självklart att det kan vara nödvändigt att hjälpa vissa lite på traven med en vinterjacka”, sade hon till Brukshunden.
Läs mer om hud du håller hunden frisk: Så håller du din hund frisk
Så hjälper du din hund klara vinterkylan
Nu har meteorlogerna aviserat att vintern har kommit till Sverige och snöoväder väntas på flera håll. Här får du tips om hur du tar hand om din hund i kylan.