News55

Sluta stressa – det påverkar din hund negativt

stress
Resultaten avslöjade ett tydligt samband mellan hög stress hos ägarna och en ökning av pessimistiskt beteende hos hundarna. (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 24 juli 2024Publicerad: 24 juli 2024

Ny forskning tyder på att stress hos människor kan ha en direkt inverkan på hur optimistiska deras hundar känner sig.

ANNONS
ANNONS

Den nyligen publicerade studien visar att hundar som lever med stressade ägare är mer benägna att uppvisa pessimistiskt beteende.

hund stress
Slappna av och njut av en harmonisk hund. (Foto: Unsplash)

Så gick studien till

Forskare vid University of Bristol i Storbritannien har undersökt hur mänsklig stress kan påverka våra fyrbenta vänner.

Studien omfattade en grupp på 18 hundägare och deras husdjur, där forskarna mätte både ägarnas och hundarnas stressnivåer samt hundarnas beteendemönster.

De deltagande hundarna var mellan åtta månader och tio år gamla och bestod av två springer spaniel, två cocker spaniel, två labrador retriever, två braque d’Auvergne, en whippet, en golden retriever, en dvärgpudel och sju blandrashundar.

ANNONS

Metod och resultat

I studien blev hundarna tränade att känna igen två specifika platser där forskarna skulle placera en matskål, förklarar The Guardian.

ANNONS

På den ena platsen innehöll skålen en godisbit, medan skålen på den andra platsen var tom.

Efter att ha lärt sig att skilja mellan dessa två platser, rörde sig hundarna snabbare mot platsen med godbiten än mot platsen där skålen var tom.

För att undersöka vidare placerade forskarna matskålar på nya, osäkra platser mellan de ursprungliga två. Hundarnas reaktioner på dessa nya placeringar analyserades för att bedöma deras “optimism” eller “pessimism.”

Om en hund snabbt närmade sig en osäker plats, visade det på optimism och ett tecken på ett positivt känslomässigt tillstånd. Om hunden istället närmade sig långsamt, visade det på pessimism och negativa känslor.

Doft från stressade människor

Sedan genomförde forskarna studienmed en extra variabel: doften från människor.

De utsatte hundarna för olika dofter – ingen lukt alls, lukt av svett och andedräkt från stressade människor (som hade gjort ett räknetest), samt lukt från avslappnade människor (som hade lyssnat på avslappnande ljud).

Resultaten visade att lukten av stress gjorde hundarna långsammare att närma sig de osäkra skålarna som låg närmast den tomma platsen de tidigare tränat på.

ANNONS

Denna effekt var inte synlig inte när forskarna utsatte hundarna för lukten av avslappning.

Detta tyder på att hundar blir påverkade av mänsklig stress genom doft, vilket i sin tur påverkar deras beteende och känslomässiga tillstånd.

Hundar extremt känsliga

Denna studie har betydande implikationer för hur vi förstår sambandet mellan människors och djurs välmående.

Den visar att hundar, som ofta beskrivs som människans bästa vän, är mycket känsliga för sina ägares emotionella tillstånd.

Något som i sin tur påverka deras egen mentala hälsa och beteende.

Se även:

Så ska ärftlig blindhet hos hundar stoppas. News55

ANNONS

Lista: Här är de gladaste hundraserna. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS