News55

Snackar du med ditt husdjur? Då är du normal

Artikelbild
Det är fullt naturligt att prata med sitt husdjur. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Att förmänskliga vår omgivning har blivit en stor del av vår kultur och börjar redan när vi är bebisar och får våra första gosedjur som blir viktiga. Att prata med husdjur har därför blivit naturligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att prata med katter eller hundar har blivit naturligt för oss. Vi är ju uppvuxna med att djur kan tala i sagor och på film. Men hur ska vi kommunicera med djur?

Så här kan du prata med djur

Framför allt är det viktigt att kommunicera på rätt sätt så att det blir förståeligt för djuren. Frågar du katten “Vill du gå ut?” och släpper ut den när den kommer fram får ordet ut en positiv laddning och betydelse speciellt om det repeteras. Efter tio gånger vet den.

Hundar, som har en större kommunikationsförmåga, kan lära sig många ord om träningen är konsekvent och orden används i rätt sammanhang. Hundar har en speciell förmåga att förstå vad vi säger och kan till och med känna på sig om vi ljuger, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Katter har många sätt att kommunicera. När den spinner och stryker sig mot våra ben visar den tillgivenhet. Katter talar genom kroppsspråk, men även verbalt, genom att jama i olika tonlägen, skriver Hemmets Journal.

Med ljud, kroppshållning och ansiktsuttryck kan katten förmedla sina budskap på ett lättförståeligt sätt. Om den är missnöjd med något eller gärna vill få sin vilja igenom på en gång jamar den ofta högt och uppfordrande. Lådan kanske inte är ren, eller så vill den bestämt ut.

Och inte nog med det – katten är också duktig på att tolka det du vill säga.

ANNONS

När saker förmänskligas

ANNONS

Människans vilja till kontroll, men även utbyte med sin omgivning kanske delvis ligger till grund för vår tendens till att förmänskliga saker vi tycker om, namnge dem och prata med dem. Detta gäller i högsta grad våra husdjur som vi ofta har en nära relation till.

När det handlar om objekt är det mer traditionsbundet och ger sig främst uttryck genom mänskliga namn. Många båtar har till exempel kvinnonamn som referens till en person av betydelse som finns eller funnits.

Båtar har en speciell laddning eftersom de är kopplade till livsstil, upplevelser och minnen.

Barnbok
Djuren förmänskligades tidigt i barnlitteraturen, vilket följts i både film och teater. Disney är kanske det största exemplet på antropomorfistisk mediaproduktion . Ovan en illustration ur den franske boken Ménagerie som skrevs 1905.
(Illustration: Benjamin Rabier, Wikimedia Commons)

Spännande konstform

Kommunikation med djur är ett sätt att förmänskliga dem, vilket länge ansetts en smula barnsligt men som ligger till grund för en intressant och rik kulturform, antropomorfismen, skriver tidningen Land.

Antropomorfism uttrycks i de flesta kulturformer; litteratur, konst, film och teater. I barnlitteraturen har Beatrice Potter med böckerna Pelle Kanin öppnat en magisk och spännande värld liksom Alice i Underlandet av Lewis Carroll, där djuren förmänskligats och getts speciella karaktärer.

Donald Duck och hela klanen ankor i Ankeborg har inspirerats av personer som funnits i riktiga livet, vilket blivit en av Walt Disneys största framgångar.

ANNONS

Det finns all anledning till att förmänskliga vår omgivning, och allra mest djuren vi tycker om. Att prata med dem skapar en unik dialog som bara du och ditt djur delar. Den blir unik.

Läs också:

Ljug inte för hunden – den förstår vad du säger

Kalle Ankas släkt – en rörig historia

Nu får även papegojor surfplattor – ökar stimulansen

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS