News55

Sören tar hem titeln "årets blodgivarhund"

blodgivarhund
Sjuåriga hunden Sören har korats till årets blodgivarhund. (Foto: Pressbild)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Den engelska springer spanieln Sören, 7 år, har under torsdagen uppmärksammats i TV4 – han är nämligen årets blodgivarhund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För femte året i rad har AniCura utsett årets blodgivarhund i samband med den internationella blodgivardagen.

Hundar från hela Sverige deltog men det var Sören från Hjorthagen i Stockholm som kammade hem årets pris, som är påminnelse till hundägare om hur viktig blodgivning är för svensk djursjukvård.

Precis som vi människor kan alltså hundar vara blodgivare.

“Sören är lite av tryggheten själv vid blodtappningar. Han hoppar snabbt upp på bordet, lägger sig på sidan och ligger stilla under den tid som blodtappningen sker. Sen kommer den goda belöningen – korven”, berättar den föredömliga vovvens matte Silja Hagström i ett pressmeddelande.

Kallar blodgivarhunden en riktig hjälte

Juryn har utgått från ett antal kriterier när de utsåg vinnaren. Sörens engagemang och det stora antalet blodgivningar har vägt tungt.

“Som tidigare år har det varit tuff konkurrens och vi har haft många starka kandidater. Men Sörens långa erfarenhet och stora engagemang blev ändå avgörande…(…)…Tack vare honom har vi lyckats rädda livet på många hundar, vilket gör honom till en riktig hjälte”, säger Sandra Douglas, juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Så motiverar juryn valet av Sören som årets blodgivarhund:

ANNONS

“Sören är en trogen blodgivare som ställer upp i alla lägen, och har till och med tagit sig in till djursjukhuset från Gotland för blodgivning. Sören är alltid på gott humör när han utför sin livräddande insats. Han har under sina år som blodgivare lämnat blod 16 gånger och därmed bidragit till att ha räddat många hundliv. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är han en given vinnare.”

Under TV4:s Nyhetsmorgon hedrades Sören för sina fina insatser som blodgivare till fyrfota vänner.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS