News55

Studie: Lek med hundar får barn att må bättre

barn
Barn blir lyckliga av att leka med hundar, och hundarnas välmående ökar på köpet. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Det har fastställts att barn ofta känner sig gladare när de har hundar omkring sig. Det är något speciellt i kontakten mellan människa och hund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här har vuxit fram under årtusenden, men vad exakt gör barnen gladare i deras kontakt med hundar?

En studie ledd av Dr. Gitanjali E. Gnanadesikan vid University of Arizona ger en intressant insikt i hur hundar och barn tillsammans kan påverka varandra känslomässigt på flera positiva plan, skriver Pet e Pop.

Lek med hundar frigör oxytocin

Enligt studien, publicerad i tidskriften Psycho-neuroendocrinology, frigörs hormonet oxytocin i hypotalamus i barns hjärnor när de leker med hundar. Hormonet sprids sedan via blodomloppet ut i kroppen.

Oxytocin har en lugnande inverkan och förstärker förmågan till socialt samspel med andra människor. Det i sig har en lyckoeffekt, eftersom vi mår bra av att kunna utveckla sociala relationer.

“Det är första gången vi har dokumenterat hur lek med hundar kan öka nivåer av oxytocin hos barn,” förklarar Dr. Gnanadesikan.

Studien i artikeln visar varför barn blir lyckliga i sällskap med hundar. (Foto: Pexels)
ANNONS

Studien: Hundars närvaro och barns utveckling

ANNONS

Studien omfattar 55 barn i åldern åtta till tio år. De har deltagit i olika undersökningar vid Arizona Canine Cognition Center. Barnens oxytocinnivåer mättes efter lek med både sina egna hundar och med hundar som de inte kände sedan tidigare, samt efter att de lekt ensamma.

Resultaten visar att samspel med både bekanta och obekanta hundar ökar mängden oxytocin hos barnen.

Hundar drar också nytta av leken

Forskningen visar också att hundar kan få känslotillstånd som liknar barnens. Hundar som leker med barn har en tydlig ökning av oxytocin i sina saliv.

Effekten blir inte lika utslagsgivande när hundarna leker med barn som de inte är bekanta med. Det är en mycket intressant upptäckt som visar att graden av närhet i relationer har stor betydelse för hur hundar känner sig.

Studien understryker också den viktiga roll som hundar kan ha i barns känslomässiga och sociala utveckling, samtidigt visar den hur även hundar kan känna glädje och trygghet i nära relationer med barn.

Missa inte: Expert: Ska du fota hunden? Be om lov först News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS