News55

Träna hunden tidigt – bota veterinärskräck

Veterinärskräck drabbar många hundar
De flesta hundar blir stressade och rädda när det är dags att gå till veterinären. Men det finns ett enkelt knep som kan underlätta – tidig träning. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Veterinärbesök är ofta en mardröm för både hundar och ägare. Genom att börja träna hunden redan som valp kan ångest och oro inför framtida undersökningar minskas kraftigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta hundar blir stressade och rädda när det är dags att gå till veterinären. Men det finns ett enkelt knep som kan underlätta – tidig träning. En veterinär på Reddit berättade om ett vanligt misstag som nya djurägare gör – de vänjer inte sina valpar vid att bli undersökta när de är små. En sådan träning skulle kunna dämpa hundens ångest.

Veterinären på Reddit rådde djurägare att ta upp sina valpar och kattungar och vänja dem vid handkontakt.
Veterinären på Reddit rådde djurägare att ta upp sina valpar och kattungar och vänja dem vid handkontakt. Det blir på så sätt lättare med veterinärbesök i framtiden. (Foto: Pexels)

Inlärning är lösningen

Veterinären på Reddit rådde djurägare att ta upp sina valpar och kattungar och vänja dem vid handkontakt. Om de lär sig förbli lugna när tassarna blir rörda, klorna klippta, och tänderna undersökta så blit det lättare i framtiden hos veterinären.

Ett särskilt viktigt moment är att träna hunden på att bli fasthållen. Det kan kännas sött när en valp slingrar sig eller nafsar när du försöker hålla fast den, men när den växer upp till en stor hund kan det bli krångligt.

Veterinären på Reddit uttryckte: “En slingrig valp kan bli en fullvuxen, stark hund som ingen veterinär kan undersöka ordentligt.”

ANNONS

“Jag kan undersöka min hund – inte veterinären!”

Flera användare delade sina erfarenheter i tråden. En tidigare hundfrisör berättade att många hundar, som var söta och lätthanterliga, plötsligt blev helt omöjliga när han skulle röra vid deras öron eller tassar.

ANNONS

En annan användare beskrev sin schäfer som en ängel som förvandlades till en “mardröm” hos veterinären.

Det är hur som helst bra att hålla ett öga på sitt djur eftersom de kan, precis som vi människor, drabbas av fästingar, få en sticka i foten eller andra små saker. News 55 har tidigare skrivit om hur man tar bort fästingar.

Veterinärbesök inte populärt
Liksom barn inte är förtjusta i att gå till tandläkaren, så tycker djur inte alls om att gå till veterinären, vilket är det allra vanligaste. Om de känner sig trängda kan en katt eller hund bita till i sådana stunder. (Foto: Pexels)

Så tränar du för bättre veterinärbesök

För att undvika problem under veterinärbesök är det bra att alltså börja med lätta “husundersökningar” när hunden är liten, så det blir en naturlig sak.

Gör det till en positiv upplevelse och belöna med godis och beröm. När hunden vänjer sig vid att du undersöker den hemma, blir besöket hos veterinären inte alls så skrämmande. Och kom ihåg – ju mer du övar, desto säkrare blir din hund inför undersökningar, både hemma och hos veterinären.

Läs också:

Så tar du bort en fästing från ditt husdjur

ANNONS

Forskare: Missa inte dessa symptom hos hundar 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS