Dags att besöka veterinären? Oavsett om ditt hund behöver en operation eller bara ska bli av med tandstenen, kan det bli en dyr historia. Men så behöver det inte vara.
Mest läst i kategorin
Det är dyrt att ha hund.
Utöver nödvändiga försäkringspremier och förebyggande vård som exempelvis vaccinering, tillkommer alltid det oförutsedda – och det har en tendens att dra iväg i pris.
För dig som redan nu vänder på slantarna kan det svida ordentligt.
Viktigt att tänka på innan ett sådant nödläge uppstår är dock att många problem kan förebyggas av dig som hundägare – och det börjar med din tid.
Många hundar överviktiga
Att lägga tid på din hund är en investering.
Genom att noggrant observera förändringar i hundens ätande, drickande, kissande, bajsande och allmäntillstånd kan du som djurägare tidigt upptäcka hälsoproblem. Detta gör att du kan söka vård i ett tidigt skede och potentiellt spara stora kostnader för veterinärbesök.
Ännu en avgörande faktor för din hunds hälsa är regelbunden fysisk aktivitet. Detta då övervikt i dag är ett stort problem för närmare 20 procent av Sveriges hundar.
Senaste nytt
Lek, bus och motion
Övervikt kan i sin tur leda till allvarliga följdsjukdomar som kortare livslängd, hjärt- och andningsproblem, diabetes och ökad infektionsrisk.
Att ge din hund promenader, lek och bus kan göra hela skillnaden. Adderar du dessutom ett näringsrikt foder med balanserad mängd protein, fett och energi till er dagliga rutin, är ännu mer vunnet.
Skulle olyckan ändå vara framme kan du som har det knapert även vila i att det finns godhet och välvilja där ute.
Stiftelse bekostar vård
Ett exempel på det är Chickas Minnesfond. En ideell stiftelse som sedan 2017 hjälpt djurägare som har det svårt att bekosta vården för sina husdjur.
Det innebär att ett bidrag från Chickas Minnesfond går direkt till veterinären via faktura. Den hjälpen täcker vanligtvis en mindre del av kostnaden vid större ingrepp, ofta några tusenlappar.
273 hundar
En insats som inte bara gör stor skillnad utan även räddar liv.
Utöver välgörande bidrag till djurägare hjälper fonden nämligen även upphittade sjuka, eller skadade djur, där ingen ägare kan hittas, förutsatt att djuren är polisanmälda, skriver Senioren.
Och behovet är stort, varför finansiering utgör en stor utmaning för fonden, som i fjol fick 454 ansökningar, gällande 475 djur.
Däribland 186 katter, 273 hundar, 2 fåglar, 7 kaniner, 1 gnagare, 4 råttor, 1 skäggagam (ödla) och 1 häst. Av dessa fick 115 djur hjälp.
Mer om husdjur, veterinären och din ekonomi:
Veterinärens bästa tips: Så håller du din hund frisk. News55
Livsfarliga godsaker: Fem dödsfällor för din hund. News55
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.