News55

Kan hundar "snacka" med människor? Forskning pågår

En hund tittar in i kameran. Forskare vill ta reda på om hundar kan kommunicera med människor med hjälp av tryckknappsenheter med förinspelade ord.
Forskare vill ta reda på om hundar kan kommunicera med människor med hjälp av tryckknappsenheter med förinspelade ord. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Människor kan kommunicera med hundar med hjälp av tryckknappsenheter med ljud. Nu vill forskare ta reda på om hundar kan kommunicera med människor på samma sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åren har sociala medier varit fulla av filmer med hundar som använder tryckknappsenheter med ljud, det skriver The Guardian

Huruvida dessa hundar verkligen svarar på ljuden från enheten, eller om de helt enkelt reagerar på signaler från deras ägares beteende eller kroppsspråk har dock debatterats.

Frågan om människor och hundar kan kommunicera med varandra med hjälp av ett tryckknappsenheter med ljud har blivit ett hett ämne bland hundälskare.

Nu säger forskare att de har tagit de första stegen mot att ta reda på det. De visar att hundar som tränats för att använda tryckknappsenheter reagerar likadant på förinspelade ord som på talade ord.

“Här visar vi att (hundar) faktiskt uppmärksammar (tryckknappsenheterna) orden och de producerar lämpliga beteenden oberoende av signaler i miljön och vem som producerar ordet”, säger Federico Rossano till The Guiardian

Han är professor vid University of California San Diego, USA, och ledde forskningen. Han tillägger att även om studien absolut inte är häpnadsväckande, är den ett nödvändigt första steg.

Två experiment

Federico Rossano och hans kollegor genomförde två experiment med totalt 59 hundar som alla hade tränats för att använda en tryckknappsenhet.

ANNONS

I det första experimentet täckte en forskare knapparna på en hunds tryckknappsenhet med färgade klistermärken, enheten hade förinspelats med orden ut/ute, lek/leksak och mat/ät/middag/hungrig.

En annan forskare som inte visste vilken knapp som var vilken och inte heller kunde höra vilka ord knapparna producerade, tryckte sedan på en av knapparna och hundens beteende registrerades.

Dessutom genomförde hundägare ett liknande experiment, men de varierade i stället mellan att att själva säga ordet och att trycka på en av knapparna.

ANNONS

Reagerade likadant

Resultaten visar att oddsen för att hundarna skulle uppvisa lekrelaterat beteende var ungefär sju gånger högre efter att lek-/leksaksknappen trycktes in än genomsnittet för de andra tre knapparna. Nivåerna av lämpligt beteende för ut-/ute-knapparna var liknande. 

När knappen med ord om mat trycktes in visade dock inte hundarna någon större grad av matrelaterade beteenden.

Hundarna reagerade likadant oavsett om en forskare eller en ägare tryckte på knapparna och oavsett om deras ägare tryckte på en knapp eller själv sade orden.

Kan hundar välja rätt knapp?

ANNONS

Nu undersöker forskarna om hundar själva kan trycka på rätt knapp för specifika situationer. 

Enligt forskarna är det ett arbete som inte bara kan hjälpa till att undersöka djupet av hundarnas ordförståelse utan som också kan belysa om människor och hundar kan använda tryckknappsenheter med ljud för att kommunicera med varandra.

Hunden räddade hennes mans liv

Ann-Christine fick inte tag på sin man, han svarade inte i sin telefon när hon ringde, i stället hörde hon en hund skälla utanför dörren.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS