News55

Våra hundar har ett sjätte sinne

Artikelbild
Hundar har ett sjätte sinne i sina nosar, en "värmekamera" som känner av värme i form elektromagnetisk strålning av våglängden infrarött ljus. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

En professor vid Lunds universitet undrade varför hundar alltid har kalla och våta nosar och upptäckte att det beror på att de har ett sjätte sinne.

ANNONS
ANNONS

Vi vet väl alla att hundars nosar är fenomenala på att urskilja olika lukter, men hundnosar har även inbyggda “värmekameror”, det skriver Härliga Hund.

Det var Ronald Kröger, professor emeritus i sinnesbiologi vid Lunds universitet som upptäckte hundarnas sjätte sinne och upptäckten offentliggjordes 2020.

Han undrade varför hundars nosar alltid är kalla och våta och funderade på om det kunde bero på att en kall nos lättare upptäcker varma bytesdjur.

Hans tes var att ju kallare och blötare en hunds nos är, desto mindre stör omgivningens temperatur ut nosens förmåga att fungera som en värmekamera som kan känna av infraröd strålning.

Ronald Kröger och hans forskarteam började studera hur däggdjur, inklusive hundar, uppfattar olika sorts sinnesinformation med den hårlösa delen av sina nosar och bekräftade tesen.

Går inte att se

Varken människor eller hundar kan se elektromagnetisk strålning av våglängden infrarött ljus, varför forskarna kunde dra slutsatsen att hundar kan uppfatta den här strålningen med sina nosar.

Elektromagnetisk strålning förstärks i vatten och forskarna ansåg att det var förklaringen till varför hundars nosar både är kalla och blöta.

ANNONS

Det är dock inte klarlagt hur hundars “värmekamera” i nosen ser ut, men annan forskning vid Lunds universitet har visat att pigmenteringen av hundars nosar skiljer sig från det som anses normalt.

Hundars nospigmentering är inte koncentrerad till överhuden utan utvecklas i underhuden där nosens nervtrådar har sin bas.

Sedan följs nervtrådar och pigment åt upp till nosens hudyta och utmynnar i en struktur som består av nerver som är så ytliga att de nästan sticker upp ovanför hudens yta.

Det kan vara den här strukturen som hundar använder för att upptäcka infrarött ljus.

ANNONS

Nosskanning

Efter att upptäckten an hundars förmåga att känna av värme uppmärksammats internationellt inleddes ett samarbete med ungerska hundforskare.

Ronald Krögers forskarteam har tillsammans med de ungerska forskarna lyckats visa att hundar kan upptäcka värme med sina nosar på hela 1,6 meters håll.

Forskarna upptäckte att när hundarna som deltog i deras studie inte kunde förlita sig på luktsinnet övergick de till att använda sina nosar som en radar genom att svepa den framför sig.

ANNONS

Ronald Kröger kallar det för nosskanning. Man vet ännu inte om fler djur har den här förmågan, men det ses som självklart att vargar har den på grund av sitt nära släktskap med hundar, det skriver Härliga Hund.

Därför lever små hundar längre än stora

Små hundar lever längre än stora hundar, men orsakerna är inte klara. Det finns dock många teorier om varför det är så, här är några.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS