News55

Världens äldsta katt har somnat in

katt
Katten Rosie har somnat in i en ålder av imponerande 33 år, vilket uppges motsvara 152 människoår. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

Den fluffiga trotjänaren Rosie, som tros ha varit den äldsta katten i världen, har somnat in och lämnar efter sig ett stort tomrum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den fluffiga trotjänaren Rosie, som tros ha varit den äldsta katten i världen, har gått bort vid 33 års ålder – motsvarande 152 människoår.

Rosie, en charmig sköldpaddsfärgad katt från Norwich, har lämnat ett ett stort tomrum efter sig. Lila Brissetts, 73 år, känner att hon förlorat sin vän och ständige följeslagare som hon haft vid sin sida ända sedan Rosie var en kattunge, berättar Mirror.

En lojal vän under 33 år

“Jag saknar henne så mycket. Hon mådde inte så bra på sistone, och en dag gick hon bara ut i korridoren, lade sig och somnade in. Men jag är så tacksam över alla de fina stunder vi fick tillsammans”, berättar hon för tidningen.

Ett husdjur är en familjemedlem som blir älskad som sådan. Saknaden kan alltså bli stor när ett djur går bort. Katedralen i Salisbury, England, anordnar med själavård för både djur och deras ägare, vilket blivit högt uppskattat, har News 55 tidigare skrivit om.

Rosie, som skulle ha fyllt 34 år i juni, tros ha blivit den hittills äldsta katten i världen, även om hon aldrig officiellt blev inskriven i Guinness rekordbok. Missa inte Youtube-klippet med Rosie.

Liksom för människan kanske det finns ett paradis för våra husdjur. (Foto: Pexels)
ANNONS

En livslång kärlek till mat och sömn

ANNONS

Under sina glansdagar var Rosie känd för sin kärlek till två saker: att äta och sova. Under senare år blev hon en innekatt och spenderade gärna dagarna sovande i ett soligt fönster i Lilas lägenhet. Lila berättar att Rosie var mycket bestämd när det kom till matvanor.

“Hon åt bara Purina One-kattmat, annars satte hon fart,” berättar Lila för Mirror med ett leende.

“Rosie var en riktig karaktär. Hon levde sitt liv som en klocka – sova, äta, använda kattlådan och sedan börja om igen.”

Rosies första familj hade tvingats omplacera henne som kattunge efter att deras dotter visade sig vara allergisk. Lila, som tidigare räddat en misshandlad katt och en hemlös hund, välkomnade glatt den lilla busiga katten.

Missade chansen

Trots att Rosie levde ett exceptionellt långt liv blev hon aldrig officiellt inskriven som världens äldsta katt. En talesperson från Guinness World Records hade uppmanat Lila att skicka in en ansökan för Rosie, men hon hann aldrig.

Hunden Kevin hann däremot precis bli inskriven i Guninness Rekordbok som världens största hund innan han snabbt insjuknade och dog, vilket News 55 skrivit om tidigare.

För Lila är det inget rekord i världen som betyder något, utan alla fina minnen.

ANNONS

“Hon kommer alltid att finnas i mitt hjärta”, avslutar Lila.

Läs också:

Kevin, världens högsta hund – räddast av alla

Kyrkan lindrar sorgen när husdjur går bort

Husdjur välsignas i unik gudstjänst

Stoppa åldrande? Ny studie: Piller fungerar på hundar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS