News55

Veterinärens bästa tips: Så håller du din hund frisk

Din bästa kompis. Full av liv och bus. Här läser du hur du bäst skyddar er båda från obehag
Din bästa kompis. Full av liv och bus. Här läser du hur du bäst skyddar er båda från obehag. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 13 nov. 2024Publicerad: 13 nov. 2024

Hundar är fantastiska. Alla som någon gång svurit över den dyra veterinärräkningen vet samtidigt att livet som hundägare också kan vara förknippat med oväntade utgifter. Så hur skyddar du bäst din fyrbenta vän? Det lät vi en veterinär svara på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje årstid har sin charm, men också sina utmaningar. Så även höst och vinter, med rusk och slask.

För Michael Holmström Leg. veterinär på Hornstulls Hund och Katt i Stockholm, betyder det som regel nya patienter. Inte sällan med symtom som kan kopplas till väderleken.

Enligt honom är skälen till att hundägare söker vård under höst och vinter fler. De kan även variera utifrån hundens behov, ras och ålder – men några gemensamma nämnare finns det förstås.

Förorenat vatten

Vilket är det vanligaste problemet som kan uppstå för hundägare så här års?

“Vi är en liten klinik och ser en viss ökning av hundar med diarré eller kräkningar. Ofta beror detta på att milt slaskväder. Då kan hunden få i sig otjänlig mat eller förorenat vatten ute under promenaden”, säger han.

Holmström påpekar samtidigt att det finns mycket du som djurägare kan göra för att skydda din hund, och samtidigt förebygga eventuella veterinärbesök.

Hallå där? Vad dricker du nu kompis?
Kontrollera din hunds vaccinationsstatus med din veterinär så att hunden har fullgott skydd. Men hallå där kompis, vad är det du dricker?(Foto: Pixabay)
ANNONS
ANNONS

Smörj tassarna

Så vad behöver jag som hundägare tänka på eller undvika?

“Nu under vintern är det klokt att ha lite koll på hundens tassar, ofta är gatorna saltade vilket kan torka ut tassar och trampdynor. Då kan det vara bra att smörja tassarna med tass-salva.

Äldre hundar kan man värna om lite extra när det är is och halka. Halkrisk kan ge ledskador, men även förvärrade symtom av artros under vinterhalvåret. Använd även gärna hundtäcke på korthåriga pälsar och anpassa tiden i kylan.”

Se upp för spolarvätskan

Och så spolarvätskan?

“Precis. Spolarvätska som används under vinterhalvåret är giftigt för hundar. Det smakar ofta lite sött. Som djurägaren behöver du därför torka av tassarna efter en promenad i vinterslask på trottoarer eftersom rester av spolarvätska och avgaser kan vara skadligt för hunden”.

Att vara hundägare kan vara förknippat med höga kostnader, hur kan jag hålla dem nere?

ANNONS

“Nummer ett är fysisk aktivitet genom promenader, lek och bus. Ge hunden ett bra foder. Ett bra foder innehåller en balanserad mängd protein, fett och energi.

I Sverige är ca 20 procent av alla hundar överviktiga, vilket leder till en rad följdsjukdomar som exempelvis kortare förväntad livslängd, hjärt- och andningsproblem, diabetes, försämrad immunitet och därmed risk för infektioner, bara för att nämna några.”

Ju mer tid då lägger på din hund, desto bättre mår den
Ju mer tid då lägger på din hund, desto bättre mår den. (Foto: Pixabay)

“Lägg mer tid på din hund”

Omvänt då, om det är något jag som hundägare bör lägga pengar på, vad skulle det vara?

Om vi räknar tid som pengar, skulle mitt tips vara att lägga tid på din hund. Spenderar du mycket tid med din hund uppmärksammar du förändringar i hur hunden äter, dricker, kissar, bajsar, och och har koll på allmäntillståndet.

Dessa fem parametrar kan du som djurägare observera. Sker det en förändring i någon av dem, kan du i ett tidigt stadie uppmärksamma och söka vård. Det gör att du kan spara betydliga summor som annars hade behövts läggas på veterinärbesök.”

Veterinärens fem bästa tips

ANNONS
  1. Hälsosam vikt
    Det bästa du kan göra för att ge din hund bästa förutsättningar för ett långt och lyckligt liv med hög livskvalitet är att hålla en sund vikt. Du skall kunna se midjan på din hund och känna hundens revben.
  2. Rätt foder
    Ge hunden ett bra foder som är balanserat med protein, energi och fetter. Säkerställ att vattnet alltid är färskt. Ge även hunden rikligt med motion och mycket kärlek.
  3. Rena tänder
    Tandvård är dyrt. Ta hand om hundens tänder. Borsta tänderna dagligen, använd enzymtandkräm. Erbjud hunden tuggben med enzymer som stärker hundens munhälsa.
  4. Årliga vaccinationer
    Kontrollera din hunds vaccinationsstatus med din veterinär så att hunden har fullgott skydd.
  5. Rena öron
    Att tvätta öronen regelbundet på hunden förebygger öroninflammationer. Ta för vana att torka ur öronmusslan någon gång i veckan med en bomullsrondell, och tvätta eller skölj örongången med öronpreparat vid behov.

Läs mer:

Hon räddade hunden och hunden räddade henne. News 55

Tänk på vad du säger: Din katt hör dig. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS