News55

Vilken kommun är bäst för hundar 2024?

En hund. I mitten av september ska Sveriges hundvänligaste kommun koras, blir det din kommun?
I mitten av september ska Sveriges hundvänligaste kommun koras, blir det din kommun? (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Sveriges bästa hundkommun 2024 ska snart utses, det här är andra året som landets 290 kommuner ska rankas och den hundvänligaste ska koras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige finns över en miljoner hundar. Agria vill, genom att utse Sveriges bästa hundkommun, uppmärksamma alla positiva fördelar hundar bidrar till i samhället.

“Forskning visar att hundar bidrar till att människor mår bättre både fysiskt, psykisk och socialt, så varför inte lyssna på hundägarnas behov och önskemål i kommunala beslut. Det lönar sig i längden”, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria, i ett pressmeddelande.

Frågade hundägare

För att komma fram till vilka kategorier hundägare tycker är viktiga fick 700 hundägare fick svara på frågan: Vad tycker du är viktigt för att du och din hund ska trivas där du bor? 

Svaren resulterade i de bedömningskriterier som kommunernas hundvänlighet rankas utifrån. Den sista kategorin har Agria själv lagt till.

“De sociala tjänstehundarna gör enorma insatser genom att bidra till människans livskvalitet i samhället. Vi vill uppmärksamma det fina arbetet och samtidigt lyfta fördelarna med att använda hundar i kommunens tjänst”, säger Patrik Olsson i pressmeddelandet.

Här är kategorierna:

  1. Veterinärkliniker som är öppet på dagtid
  2. Veterinärklinker som håller öppet om dygnet runt
  3. Närhet till skog och natur
  4. Kurser för att träna och utbilda hunden
  5. Restauranger och fik som välkomnar hundar
  6. Kommunala hundrastplatser
  7. Sociala tjänstehundar
ANNONS

I början av september ska de 20 topp-nominerade kommunerna avslöjas och i mitten av september kommer vinnarkommunen koras.

Hunden blev kvar hemma efter pandemin

När pandemin härjade fick många bråttom att skaffa hund, men planen om att efteråt ta med hunden till jobbet sprack, visar rapport.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS