News55

Kalifornien – en pärla du inte får missa

Hollywood- bokstäver i bergen
Hollywood-texten har blivit något av ett varumärke för Los Angeles. (Foto: Thomas Wolf, www.foto-tw.de, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Viktorianska hus i San Francisc

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA är i topp som ett av de bästa turistländerna att besöka – det finns något för alla. Det stämmer och ett bra sätt att besöka USA är att ta sig fram med bil.

USA är toppat som turismens Mecca med något för alla. Det stämmer på många punkter, bortsett från att genuina historielämningar som inte finns på samma sätt som i Europa. De äldsta byggnaderna daterar i regel från 1700-talet, knappast längre bakåt i tiden, men de är rariteter i stimmet av suburbana landskap som breder ut sig i städerna. 

Färdas man längs Interstate 405 i Los Angelse i nordlig riktning passerar man grannskap efter grannskap med samma slags byggnader; Walmarts, kommersiell infrastruktur av varierat slag som återkommer, bensinstationer, MCDonalds, Wendys, KFC, Walmart…De kommersiella anrättningarna repeteras grannskap efter grannskap, mil efter mil. Los Angeles är enormt, en stad som faktiskt planerats efter bilen. vilket är lite fascinerande i sig.

Tänker man sig bila från Los Angeles till San Francisco ska man ta Pacific Highway 1 upp som går ända till Vancouver vid Kanadensiska gränsen. Delar av sträckan löper längs kustlandskapet med sceniskt vackra Stillahavsvyer.

Pacific highway 1
Pacific highway 1 skylt. (Foto: Peter J. Mello [email protected], CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Common)

Los Angeles

 Los Angeles
Los Angeles centrala del är förvånansvärt litet i jämförelse. (Foto: Category:Kenneth Hahn State Recreation Area)

Los Angeles går alldeles utmärkt att besöka med bil, eller snarare – bil är ett måste. Utan den är man fullständigt låst.

ANNONS

Man ska vara medveten om att vissa platser är osäkrare kvällstid, speciellt centrala delarna där de begränsade antal skyskrapor grupperats kring ett kontorslandskap med relativt få inrättningar öppna kvällstid och ödsligheten breder ut sig. Andra lite osäkra ställen är West Hollywood med hög brottsstatistik. Dessa uppgifter kan man Googla sig fram till också om man vill veta mer. Gör en sökning på engelska för relevant information. 

Roliga saker att göra

Attraktioner att besöka i Los Angeles är förstås Universal Studios, Warner Bros Studios, Paramount Studios eller Walt Disney Studios för de mindre.

Restauranger

Utbudet av restauranger är ofta väldigt bra och kvalitetsmässigt får man fisk och skaldjur dagsfärskt. Tycker man om sushi, finns många fantastiska ställen i runtom i Kalifornien. På den här sajten får man en bra överblick över intressanta matställen i LA. Timeout är annars en bra källa där man kan få tips över både sevärdheter och restauranger.

Övernattning

En av de bästa hotellen, Beverly Hills Hotel är en dröm i retro. Trevlig inredning, såväl lobbyn som hotellrummen. Soho Warehouse är ett annat hotell som ligger i L.A City center. Visserligen i de högre prisklasserna, men rummen och utsikten kompenserar för det man betalar. Vill man bo billigt, men ändå bra standard, finns det stora möjligheter att hitta intressanta boenden genom AirBnB-appen.

ANNONS

Santa Barbara

ANNONS
Strandpromenaden i Santa Barbara
Strandpromenaden i Santa Barbara. Foto: Robert Ashworth from Bellingham, WA., USA, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Santa Barbara är en betydligt lugnare och mindre stad än Los Angeles och känd för de breda sandstränderna och utsökta restauranger.

Stadskärnan är präglad av småskalighet och en vitrappad arkitektur i spansk stil. Bebyggelsen är låg liksom i stora delar av Los Angeles.

Här kan man få mer detaljerad information om hotell, restauranger och sevärdheter.

San Francisco

Vy av klassiska viktorianska hus i kvarteret Pacific
Vy av klassiska viktorianska hus i kvarteret Pacific heights i San Francisco. (Foto: okänd/ Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0,

San Francisco är kanske USA:s mest europeiska stad med kvarter som präglas av gatuliv med små butiker och restauranger som trängs vägg i vägg. Här finner man ett av de största China towns i USA, kanske till och med större än det i New York och många av restaurangerna är utsökta.

North Beach är ett av de populära kvarteren, också känt som Little Italy eftersom merparten av invånarna som initialt slog sig ner här var av italienskt ursprung. Beatnikrörelsen växte fram här och i dag hittar man hipsterställen, enkla italienska hak eller de mest raffinerade restaurangerna. Det finns också en uppsjö av lite roligare butiker i dessa kvarter.

ANNONS

Är man intresserad av kvalitetsviner ska man besöka Sonoma valley en bit utanför San Francisco, distriktet där flertalet vinproducenter etblerat sina gårdar. Många av dem arrangerar vinprovningar som man kan boka in sig på. Det finns även riktigt trevliga restauranger i området.

Andra platser att besöka är Redwood City med en nationalpark där man kan hitta några av de största träden i världen. Här finns historisk information över staden och lite annan kuriosa.

Sonoma Valley
Vy över vackra Sonoma valley utanför San Francisco, vindistriktet som man kan besöka. (Foto: Jim G , CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons)

Den här artikeln innehåller endast väldigt översiktlig information. Det finns massor av information att läsa sig till innan man reser i väg. Det är alltid bra att planera i god tid och se till att man har goda finansiella marginaler att spela på under resan.

Läs också:

Så blev svensk camping en del av folksjälen

Topplista: Här är årets bästa turistland

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS