I min ungdom, då jag gick i skola i Malmö, var Höganäs endast känt för sin keramiktillverkning. När den upphörde och framställningen av keramik flyttade till Thailand, förlorade Höganäs sin glans och blev en okänd håla vid havet i Kullaberg.
Mest läst i kategorin
Tills nu då den lilla staden blommat upp sedan några år tillbaka, säkert mycket tack vare Blå Hallen, en fantastisk utställningshall. Martin Enget, antikhandlare , kulturarbetare och estet, förälskade sig i byggnaden och köpte helt sonika denna vackra lokal för att fylla den med konst och hantverk att köpa och beskåda.
Vi möttes för ett par år sedan då jag med stor nyfikenhet besökte Blå Hallen. Jag hade flera vänner som ställde ut, som jag ville se, Pia Wallén, Ann Bonander Looft, Claes von Hauswolff, Tony Lewenhaupt med flera. Hallen var fylld av montrar med antikviteter, modernare möbeldesign, vintage och hantverk, konst, textilier, keramik, glas m.m, ett tilltalande urval. Så när Martin i våras frågade mig om jag ville samla ett urval spännande modekonstnärer, till samtal och utställning i mitten på sommaren, tvekade jag inte en sekund. Platsen var ju magisk och oemotståndlig.
Jag har vid det här laget gjort många modeutställningar på 2000-talet, lite här och där på olika museer i Sverige med betoning på att visa hur nära mode och konst kan vara genom hantverket och skapandet bakom. Ursprungligen gällde ju detsamma historiskt sett under 20- och 30-talet, i början av modernismen, som jag ofta återvänder till för inspiration, då konstnärer, författare, modekreatörer, skulptörer, poeter med flera bytte tankar och idéer. Elsa Schiaparelli och Gabrielle Chanel är ett par exempel som då skapade helt nya kläduttryck och värnade om hantverket. Det ligger även i vår tid att hämta inspiration från den tiden, inte minst genom att skapa utställningar globalt för att visa modekonstens ursprung.
Den 6 juli 2022 till den 22 januari 2023 pågår en utställning med Elsa Schiaparellis modekonst på Musee Arts Décoratifs med titeln SHOCKING! LES MONDES SURRÉALISTES D´ELSA SCHIAPARELLI som jag absolut måste se. 1934 skapade Schiaparelli det första surrealistiska modet inspirerad av Salvador Dali och Jean Cocteau som hon umgicks och samarbetade med. Det sägs att hon gjorde Dalis konst bärbar. Men på den tiden ansågs hennes futuristiska och konstnärliga kreationer vara chockerande. Därav namnet ¨Shocking¨ som hon också döpte sin första parfym till.
När jag så i våras skulle sammanställa en grupp konstnärliga modekreatörer till Blå Hallen, funderade jag fram svenska modekreatörer med olika uttryck som också är tydliga med sitt hantverk. Jag valde Ann Bonander Looft som skapar i stickat, hon vet ofta inte själv vad som exakt blir av hennes frenetiska stickande. Till utställningen valde hon toppar till naturinspirerade kjolar av strå. En fascinerande kombination som också upptäcktes av en danska som önskade använda en kreation som bröllopsklännng.
Charlotte Bialas, svenska med fotfäste i Paris, gör vackert skurna modeller i ljuvliga sidentyger i glada mönster. Hon inhandlar restlager hos tygleverantörer i Italien vars kunder är haute couture husen. Louise Xin, född i Kina, som också brinner för mänskliga rättigheter aktivt. Hon skapar unika kréationer som hon inte säljer utan hyr ut till kunder som behöver klä sig i extravagansa till officiella tillställningar. Lisa Abelsson skapar skulpturer av klänningar i tunn metalltråd. Dessa går dock inte att bära men är fantastiska att beskåda.
Karin Horizaki är modist och tillsammans med sin japanfödde man har de en ateljé i Småland där de skapar vackra hattar med annorlunda stuk som de säljer över hela världen. Spirit of Threads är namnet på vackra pashmina sjalar rätt framställda och infärgade av en norrman som är världskänd för sitt arbete. Till utställningen bjöd jag även in Björn Keller som är en av våra mest begåvade fotografer som äger en sensitiv formkänsla.
Under de tre dagarna som tema Mode var aktuellt i Blå Hallen bjöds det också på samtal med var och en av kreatörerna. Jag presenterade och bad dem berätta om sina egna erfarenheter och deras väg till sin modeinspirerade konst.
Temahelgerna fortsätter fram till mitten på augusti och man kan ta del av nya teman. Bland annat kommer skådespelerskan Ewa Fröling och bjuder på överraskningar. Martin Enget, tillsammans med Xi Wallén Keller har all ära för sin övertygelse och entusiastiska arbete med Blå Hallen som skapar lust, nyfikenhet och intresse för olika former av konst och kultur.
Program och info finns på www.blahallen.com
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.