News55

Cay Bond: Modets gudfader är död

Artikelbild
(AP Photo/Seth Wenig, File) NYET950
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 20 jan. 2022Publicerad: 20 jan. 2022

Världens mest betydande modeikon André Leon Talley har gått ur tiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En stor man i ordets rätta bemärkelse har lämnat jordelivet, han finns inte mer och han är saknad av de flesta i den internationella modevärlden. Han var vän med och följde de flesta stora modekreatörernas kollektioner i Paris, New York, Milano. De hade också ett stort förtroende för hans åsikter och insikt i skapandeprocessen. Han följde hantverket och hade en särskild känsla för det vackra i en värld som han aningslöst drogs till redan som liten pojke. Tidningen Vogue hos mormor var redan då hans stora inspirationskälla. Under 80-talet då jag var med och lanserade den första exklusiva modetidningen CLIC i Sverige, mötte jag honom ofta på olika modevisningar och modetillställningar i de stora modestäderna. Jag kommer så väl ihåg att han talade snabbt och musikaliskt i staccato med ett muntert anslag, vilket var ett lättsamt sätt att konversera på om det han visste så mycket om.

André Leon Talley var en imponerande kunnig och erkänd modejournalist. Förutom det var hans egen uppenbarelse magnifik, en sann stilikon! Han hade en oslagbar känsla för estetik inom färg, material och form som kom att betyda mycket för tidningen Vogue där han började arbeta redan när den legendariska Grace Mirabella var chefredaktör. Det var alldeles i början av tidningens ambition att bli världens ledande modebibel.

Han blev en av modevärldens viktigaste profiler som hade ett enormt inflytande. I 30 år arbetade han som kreativ chef vid sidan om Anna Wintour, amerikanska Vogue´s chefredaktör. Hon är kanske den som har mest makt i modevärlden idag. De blev vänner och var ett radarpar. Man såg dem alltid sitta tillsammans på första raden på alla modevisningar. I slutet av sin karriär fick André titeln ”Editor at Large”. Vad han inte visste om mode är inte värt att veta. 

Hans egen historia började med ett starkt intresse för mode. När han var 12 år och hans kompisar täckte sina rum med bilder på sportidoler, satte han istället upp läckra modebilder som han klippte ur tidningen Vogue.  Han påstod själv att han fick sitt intresse för kläder av sin mormor som han växte upp med i en ¨black community¨ i staden Durham i tobaks distriktet i North Carolina.  Sedermera fick han ett stipendium till Browns, ett anrikt universitet som är inriktat på kulturell mångfald och tog en examen i Fransk Litteratur. Även Michelle Obama studerade där, som senare i historien anlitade André som klädrådgivare. 

Lite visste han tidigare att han skulle komma att flytta till Paris för att arbeta som redaktionschef på Woman´s Wear Daily. Men först fick han möjlighet att praktisera för Diana Vreeland, en legendarisk tidig Vogueredaktör, som då var ansvarig för Met´s Costume Institute (Metropolitan museum i NY). Året var 1974. Hon var imponerad av André och rekommenderade honom till Andy Warhols tidning Interview, där han således började sin karriär som journalist. Därefter blev det dags för Paris.

På Browns Universitet kunde han också engagera sig i sitt ursprung som afro amerikan, i en då segregerad miljö, men som idag blivit högaktuellt och modernt i olika kulturuttryck, i mode, konst, film, musik, litteratur. Han satt även i styrelsen för Savannah College of Art and Design i tjugo år. André introducerade de första svarta modellerna på Vogues omslag och i modereportage, bland annat Beverly Johnson, Iman, som senare gifte sig med David Bowie. Det väckte stor uppmärksamhet då. Samtidigt introducerade modeskaparna i Paris vackra mannekänger med olika etniska ursprung på catwalken. Idag är det en självklarhet och en medveten trend med mörkhyade vackra kvinnor och män i alla modesammanhang.

ANNONS

André Leon Talley är nu borta sedan några dagar tillbaka. Hans försämrade hälsa klarade inte covid.

Han skrev flera böcker som man kan ta del av. Den senast utgivna är THE CHIFFON TRENCHES,  hans memoarer och om vem som var vem under de senaste femtio åren i modevärlden. Det är en underhållande bok som bevisar att verkligheten kan vara mer fascinerande än fiktion. I sina engagerande memoarer beskriver han inte bara hur han lyckats – trots rasism och illvilliga rykten och alla andra utmaningar i en notorisk hallshuggarindustri – bli en av de främsta rösterna i modevärlden. ”You must connect things in history. You must! You can´t just sit down and take things at face value, in the way that people jump on things on the internet”, uttryckte han i en av sina sista intervjuer!

Det är kloka visdomsord till en ny generation och förrvirrade massmodekonsumenter.

Anna Wintour and Andre Leon Talley
Foto: Matt Baron/Shutterstock; PIXELFORMULA/SIPA/Shutterstock

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS