News55

Därför var Vivienne Westwood en viktig förebild

Models applaud as British fashion designer Vivienne Westwood salutes the public after the presentation of her Spring/Summer 2006 collection in Paris, Tuesday, Oct. 4, 2005. (AP Photo/Michel Euler)
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 29 dec. 2020Publicerad: 29 dec. 2020

"Buy better, buy less" är ett mantra som Dame Vivienne Westwood använt så länge jag kan minnas, då jag har följt hennes arbete i många år. Hon är en av världens mest kända modedesigners som vet vad hon talar om; en erfaren fullvuxen kvinna i den så populärt beskrivna 70+ åldern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom åren har hon skapat och skapar fortfarande en alldeles egen klädstil som hon hämtar  ur tiden och historiens anda. Men hon har egentligen slutat tala om mode, även om hennes  kläder syns och skrivs om överallt och är eftertraktade i hela världen. Med den värdefulla  plattformen som hon har lyckats skapa, blir hon idag åhörd, vitt och brett, när hon i  samband med sitt modeskapande, kommunicerar hur vi ska räddar världen, medvetenheten om klimatförändringar och om hindret i ett ruttet ekonomiskt system. 

Jag minns många av hennes visningar, som alltid var intagande sammansatt, ett skådespel, då jag i slutet i övergången till 70-talet började bevaka internationella modevisningar för  svensk media, först i London och senare ständigt i Paris och ibland Milano och den kraft jag  upplevde i hennes klädskapande. Det gick inte att ta miste på Viviennes politiska  engagemang men också inslagen ur den engelska historien som hon kärleksfullt alltid  bejakade. Detta som också ledde till att hon blev adlad av Drottning Elisabeth.

Hennes kläder faller alla åldrar i smaken. Vi äldre glömmer väl aldrig punkens genombrott på 60-talet som  kom som en tryckvåg, en ren explosion. Aldrig tidigare ej heller senare har vi varit med om  en så starkt tillskott i modet. Vi, min generation, killar och tjejer, ville alltid åka till London då och handla kläder och lyssna på ny musik. Aldrig förr hade vi sett så spännande små butiker  som dök upp lite överallt, men tydligast på Kings Road. Gatan blev en riktig ¨hang-out¨ i  London. Punken var något som befästes då och egentligen aldrig senare har försvunnit även  om själva uttrycken har förändrats.

På den tiden hade Vivienne Westwood, ung som hon  var, hunnit med ett kort äktenskap, fött barn, en son, jobbat som lågstadielärare och träffat  sin stora kärlek Malcolm McLaren. Hon födde även honom en son, Joe, som idag är designer  i huset. Med Malcolm engagerade hon sig i samhällspolitik och tillsammans skapade de punken, den då så chockerande nya attityden i musik, mode, konst mm. Det var kaxigt och  det påverkade ungdomen till att allt var möjligt och att låta den egna fantasin spela inom  design, mode, film och musik.  

I sitt arbete som lärare inspirerade Vivienne sina elever till att inte vara rädda för det  intellektuella, att hellre tänka, läsa, och på så sätt lära känna världen och olika  förhållningssätt. Vivienne Westwood blev ett viktigt namn som under punk eran drev attityden i modet till sin spets, dvs, hantverksmässigt, politiskt och med hänsyn till miljön. Hon är en sann revolutionär som tillhörde 68-rörelsen i England.

Hon säger själv att det hon  sysslar med idag är fortfarande punk, hon skriker om orättvisor, hon får folk att tänka till även om det är obekvämt. I den bemärkelsen kommer jag alltid att vara punk, menar hon. Klimatrevolutionen är punk. Hon tror också att hon har bidragit till den ståndpunkt många  unga människor har idag: Lita inte på Regeringar, Någonsin! Det engagemanget började när hon träffade Malcolm McLaren som var djupt engagerad i Situationismen och ägnade sitt liv åt att få rätsida och rättvisa i samhället. De fann varandra i detta engagemang och en stark kemi uppstod. Situationist International, SI var in internationell organisation av sociala revolutionärer bestående av avant-garde konstnärer, intellektuella och politiska teoretiker.  Vivienne som då först var gift och hade en liten son, lämnade sin man, fick snart ytterligare  en son med McLaren, men eftersom han inte ansåg att han var skapad för papparollen, drog  hon det tunga lasset som arbetande mamma till två barn med en frånvarande pappa.

Hon var redan då mycket uppskattad som lärare i mellanstadiet men prioriterade alltid sin  närvaro med sina söner även om hon ibland inte hade mat för dagen och Malcolm inte skulle  störas i sina engagemang att förnya världen! Hon älskade honom och han kunde inte leva  utan henne. De behövde varandra, lärde av varandra. Engagemanget och kärleken varade. Malcolm var ju besatt av idén att få ut kulturen på gatorna och ändra på livsstilar genom att  använda kultur som verktyg till att sätta igång protester. Det blev ett mantra som Vivienne  snappade upp och som hon fortfarande använder sig av genom att förkunna: Få Människor  att Tänka och Ändra Världen genom att göra Konsten Publik. I hennes fall blev då ¨Situationistkonsten¨ kläder.  

¨Människor verkar fortfarande vara förvånade över att man kan varit punkare och ändå  skapa couture, men allt är besläktat, menar hon. Därför kallar vi en tidig kollektion  Punkature. För mig handlar det inte om mode, för mig handlar det om berättelsen. Det  handlar om idéer! Vad jag menar med det är att jag får idéer genom mitt intresse för  historien. Jag är intresserad av genier från förr och hur de försökte bli sitt bästa jag. 

ANNONS

Vivienne bär på modehistorien och har en aldrig sinande källa att hämta inspiration ur.  Därför har hon också blivit adlad av Drottning Elisabeth. Modehuset Vivienne Westwood producerar sina couturekollektioner i Italien, där man finner det bästa hantverket. Kollektionerna är stora och innehåller även herrkläder idag.

Hennes skaparförmåga är minst sagt unik, och tillsammans med sin andra hälft idag, Andreas Kronthaler, som är 35 år yngre,  skapar de häftiga dagsaktuella uttryck, utan att göra avkall på kvalitet, vare sig det handlar  om en skräddad ensemble eller en t-shirt till jeans eller helt enkelt mode med budskap. 

Tillsammans med Katherine Hamnett var hon en av de första i den stora modevärlden att ta  upp frågan om hållbarhet. Båda använde modet för att skapa viktiga politiska budskap. De  använde välgjorda t-shirts till att förmedla kraftfulla uttryck. Otröttligt driver de en ständig  klimatkamp medan Vivienne samtidigt skapar ett högaktuellt mode med parollen ¨Buy  better buy less¨, eller ¨Buy Less, Choose Well¨. Det är ett engagemang bland många andra  som exempelvis den om världshaven i nöd, Save the Arctic  

På Millesgården i Stockholm pågår en utställning med Vivienne Westwoods mode som  kommer från en idog samlare Lee Price. Även om utställningen inte är sammanställd av Vivienne Westwood själv är den spektakulär och värd att besöka. Utställningen pågår till den 9 maj 2021.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ISK
Spela klippet
E55 Studio

Så rivstartar du ditt ISK till pension efter nyår – undvik vanliga fällan

26 nov. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Makroekonomen om svenska kronan: "Motigt i närtid"

26 nov. 2024
ANNONS
ISK
Spela klippet

Så rivstartar du ditt ISK till pension efter nyår – undvik vanliga fällan

Från och med årsskiftet får du som sparar dina pengar på ett ISK-konto noll kronor i skatt upp till ett samlat kapital på 150 000 kronor. Hör privatekonomen berätta om hur du rivstartar ditt sparande eftter nyår, och hur du undviker de vanliga fällorna. Regeringen har infört nollskatt på ISK-konton upp till 150 000 kronor, […]