Det tydligaste tecknet på borrelia, som många känner till, är en ringformad rodnad runt fästingbettet, men det finns även andra, mer diffusa tecken.
Mest läst i kategorin
Varje år får över 10 000 svenskar en borreliadiagnos, de kan behandlas med antibiotika, men det är viktigt att upptäcka infektionen tidigt, skriver Expressen.
Utslag och feber
De flesta som drabbas av borrelia får bara lindriga besvär och blir friska när de fått antibiotika, men sjukdomen kan sprida sig i vår kropp.
För att borreliabakterierna ska överföras behöver en fästing sitta fast 36–48 timmar, du kan alltså minska risken att smittas rejält genom att ta bort fästingen inom 24 timmar.
När en fästing satt sig kan du se en rodnad som efter några dagar eller veckor expanderar och bildar det ringformade utslaget, men cirka 20 procent får ingen rodnad.
Dessutom kan andra, influensaliknande symtom med feber, frossa, huvud- och muskelvärk, komma en eller två veckor senare.
Eftersom det inte bara är borrelia som kan orsaka dessa symtom är det viktigt att tänka på var i landet du bor, vilken tid på året det är och om du nyligen har vistats utomhus.
Kan sprida sig
Om du utan att veta det varit smittad i några veckor eller månader kan borreliabakterierna sprida sig i din kropp, nå hjärtat och ge hjärtklappning, bröstsmärtor och yrsel.
Bakterierna kan även ta sig till ryggmärgen och hjärnan och orsaka svindel, koordinationssvårigheter eller hjärnhinneinflammation.
Det kan ge huvudvärk, nackstelhet och feber och inflammation i ansiktsnerverna som kan ge svaghet eller förlamning, särskilt i ansiktets mimiska muskulatur.
Om du inte får antibiotika på flera månader, eller år kan borreliabakterierna sätta sig i en led, enligt forskning leder cirka 60 procent av obehandlade borreliainfektioner till reumatism.
Biten av fästing? Så här gör du
Om du har blivit biten av en fästing finns det några saker att tänka på. Vi tipsar om hur du bäst får bort fästingen och vad du gör med den efteråt.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.