News55

Här hittar du "skogens guld"

Hjortron
Hjortronet är släkt med hallon, men hjortronplantan blir mycket lägre, runt 25 till 30 centimeter. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 23 juli 2024Publicerad: 23 juli 2024

De flesta som är sugna på att plocka hjortron i det vilda upplever att det är svårt att hitta bären. Visst är det så, men känner man till var de växer kan man hitta riktigt mycket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hjortron är släkt med hallon, men lägre till växten, omkring 10-25 cm höga.

Till skillnad från hallon behöver vilda hjortron både han- och honplantor för att bilda bär, vilket gör att man ibland hittar plantor utan bär eftersom det inte skett någon jämn könsfördelning.

En annan orsak kan vara att blommorna tagit stryk av frosten. Hjortronblomman slår ut kring maj, och på norrländska vidder är det vanligt att frost kan förekomma inpå vårkanten.

Hjortron vanligast i norr

Hjortron växer i hela landet utom på Öland men de är vanligast norrut eftersom de trivs i lite svalare klimat.

Plantorna växer bäst i fuktiga och sura förhållanden; ofta på öppna mossar och myrar där solen kan tränga ner. Hjortron behöver rikligt med sol och trivs inte i skuggade skogsmiljöer.

Gjortron
Hjortron mognar mot mitten av juli och augusti. (Foto: Gorm Kallestad / NTB/TT)
ANNONS

När plockar man hjortron?

ANNONS

Hjortron mognar fram i juli–augusti. De omogna bären är hårda, röda och smakar surt, så de kan man undvika. Det märks tydligt när hjortron är mogna: De lossnar lätt från plantorna och har antagit den karaktäristiska guldgula färgtonen.

Odla hjortron i din trädgård

Man kan odla hjortron i sin trädgård, det är inga problem, skriver Vi i Villa. Processen är lite krångligare än vanlig odling, men det är verkligen värt mödan.

Man ska gräva en ordentlig grop och lägga en dammduk i botten, gärna med torvblock runtom. Insidorna ska helst täckas med dammduken, vilket hjälper till att återskapa den fuktiga miljö som hjortron trivs i.

Bärplockare
Hjortron trivs bäst i öppna och fuktiga myrmarker. Bärplockare i Homemstranda, Romsdalen. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT )

Använd jord med lågt PH-värde

När gropen är klar, kan man fylla upp den med rododendronjord som har lågt PH-värde. Blanda gärna in torvströ i jorden för att få fram den naturliga miljö som hjortron trivs i.

Vattna regelbundet för att hålla jorden fuktig. Inför vintern ska man helst täcka över plantorna för att skydda dem mot frost. Täckbark fungerar bra. På våren kan man skydda hjortronblomman mot med en fiberduk för att skona blommorna om det blir kallt och frostigt.

ANNONS

Läs också:

Nu blir det högre priser på sylt och bär

Så matchar du sommarens bär med vin

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS