News55

Hundens nos – din kompass i svampskogen

Hundhuvud tittar fram
En av de bästa kantarellhundarna som Kicki tränat älskade smaken av kantareller. Genom att låta den få den första kantarellen och därefter hundgodis gick samarbetet smidigt och hunden lärde sig. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Nu när det är svamptider är det läge att träna din hund till att bli kantarellspårare. Det blir roligare och med dess goda luktsinne ökar chanserna att hitta fler kantareller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att träna hunden till att bli kantarellspårare är ett bra sätt att bygga upp starka band mellan er, enligt tidningen Land.

Hundens nos – ett kraftfullt verktyg

Hundars luktsinne är långt överlägset människors och används bland annat till att spåra upp försvunna personer eller upptäcka smuggelgods och sjukdomar. Det har också blivit vanligt att de hjälper till att söka efter kantareller.

Kicki Fellstenius, hundcoach och hundpsykolog, har tränat hundar i kantarelljakt under många år. Hon tror att alla hundar kan lära sig att hitta kantareller, men jakthundar har speciellt bra förutsättningar.

Utöver det imponerande luktsinnet är hundar utrustade med en slags inbyggd “värmekamera” som kan känna av och registrera elektromagnetisk strålning från andra organismer.

Det var Ronald Kröger, professor emeritus i sinnesbiologi vid Lunds universitet, som upptäckte detta sjätte sinne 2022.

Kantareller växer i skogen
Liksom annan träning är det viktigt att ge hunden tid att vila mellan kantarellsök. Hundens luktsinne fungerar bättre när den är utvilad och fått tillräckligt med vatten. Rådet är tre kantarellsök åt gången. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Så här börjar du kantarellträningen

ANNONS

Träningen måste kännas bra från början för att det ska kännas roligt och rulla på.

Kicki Fellstenius rekommenderar att man lägger en kantarell bredvid ett par godisbitar och försöka få hunden att koppla i hop kantareller med belöning (hundgodis). Med tiden lär den sig att känna igen doften av kantareller och kommer självständigt att söka i naturen.

Träningen är i grunden en övning i teamwork mellan dig och hunden, där förtroende och samarbete står i fokus.

Anpassa träningen efter din hund

Alla hundar är unika och det är viktigt att anpassa träningen efter dess förutsättningar och beteende.

Liksom annan träning är det viktigt att ge hunden tid att vila mellan kantarellsök. Dess luktsinne fungerar bättre när den är utvilad och fått tillräckligt med vatten. Kicki rekommenderar tre kantarellsök åt gången. Det är lagom under träningen.

För vissa hundar kan belöningen vara en del av skörden. En av de bästa kantarellhundarna som Kicki tränat älskade smaken av kantareller. Genom att låta den få den första kantarellen och därefter hundgodis gick samarbetet smidigt och den lärde sig att samarbeta.

Det är bra att ta träningen stegvis. Det tjänar både du och hunden på i era framtida kantarellsök.

ANNONS

Läs också:

Lyxmärkets senaste påhitt: Parfym för din hund

Lyxmärkets senaste påhitt: Parfym för din hund

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS