Haven är en fascinerande och till stor del oupptäckt värld, full av mystiska arter. En av dessa är kaskeloten, världens största rovdjur. Trots sin långa existens på över 47 miljoner år, är kaskeloten fortfarande en gåta för forskarna.
Mest läst i kategorin
Den tillbringar största delen av tiden på djupare vatten och det är inte ovanligt att den navigerar ner till 1000 meters djup eller mer, där den livnär sig på olika fiskarter. Vid slutet av dagen stiger den upp mot ytan för att hämta andan och umgås med sina artfränder, rapporterar BBC.
Kaskelotens speciella fysiologi
Kaskeloten har fått sitt namn på grund av sitt enorma huvud som utgör nästan en fjärdedel av kroppslängden. Med en hjärna som väger mellan nio och tio kilo hör den till en av de intelligentare djurarterna.
En vuxen val väger runt 40 ton och kan bli mellan 20 och 22 meter lång.
Dess beteende och kommunikativa färdigheter tyder på förmåga att förutse faror och jaga strategiskt. Kaskeloten är också en social varelse som visat sig ha både känslomässiga och strategiska förmågor.
Senaste nytt
En gång i tiden en fyrfoting på land
Förfadern till dagens valar tros vara Pakicetus, ett fyrfotat däggdjur som var mellan en och två meter lång och som levde på land. Fossila fynd av Pakicetus i Pakistan visar att huvudet hade en valformad struktur.
Dessa landlevande djur började anpassa sig till ett liv i vatten för cirka 47 miljoner år sedan och utvecklades så småningom till de valar vi känner till idag.
Begränsningar i forskning
Det är främst under kortare stunder om 15 till 20 minuter som forskare kan observera kaskelotens sociala beteenden när den simmar upp till vattenytan för att få syre, ofta i sällskap med andra valar.
På grund av de svårtillgängliga miljöer som den vanligtvis rör sig i har det varit svårt att bedriva någon omfattande forskning om dess förutsättningar och liv i havet.
Kaskelotens avancerade ekolodisering
Trots utmaningarna har man lyckats fastställa kaskelotens simhastighet till runt tre knop, vilket inte är så illa med tanke på dess enorma tyngd.
Det är dock inte hastigheten, men förmågan till kraftfull ekolokalisering som gör den till en effektiv jägare eftersom det hjälper den att lokalisera och välja ut sina byten.
En avancerad kommunikation
Ett betydande forskningsprojekt, The Dominica Sperm Whale Project, lanserades 2005 av biologen Shane Gero. Syftet var att studera det sociala beteendet hos cirka 400 kaskeloter i östra Karibien.
Efter nästan 20 års observationer och tusentals timmar av studier har forskare upptäckt en invecklad form av valsång som visat sig ha likheter med människans strukturerade kommunikation.
Kaskeloten är bra på att organisera sig
Forskarna har också lyckats fastställa kaskelotens förmåga till organisation i grupp genom att meddela sig med varandra. Det hjälper dem att försvara sig mot späckhuggare och andra möjliga hot.
Kaskeloten förblir ett av havets stora mysterier, men för varje ny upptäckt får människan ännu en glimt av den komplexa värld som dessa majestätiska varelser lever i.
Läs också:
Galet – kastade sig på späckhuggare
Nya fyndet: Världens tyngsta djur – en kolossal val
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.