News55

Ökad jakt på vargar kan hota biologisk mångfald

Det finns få vargar i Sverige
I dagsläget finns ungefär 450 vargar totalt i Sverige mot tidigare ett tusental. (Foto: (Dawn Villella/AP Photo /Scanpix / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Vargen har gradvis återhämtat sig i Europa från att ha varit näst intill utrotningshotad under 1960-och 1970-talen. I dag fins ungefär 20 000 artfränder i 23 EU-länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Människan har alltid haft ett motsägelsefull förhållande till vargen och därför har dess återkomst skapat spänningar.

Efter attacken som nyligen inträffade, där EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens ponny dödades av en varg i norra Tyskland, har jaktfrågan blossat upp på nytt. Vad kan i såna fall hända med den biologiska mångfalden om jakten på vargar blir lika intensiv som förr? TT rapporterar.

Vargens historiska och ekologiska betydelse

Vargen, nära släkt med hunden, har sedan urminnes tider spelat en viktig roll som rovdjur i naturens ekosystem.

I sitt naturliga habitat hjälper den till att reglera antalet bytesdjur, såsom hjortar och vildsvin. Utan dess närvaro skulle den naturliga balansen kunna rubbas, vilket påverkar flera led i ett eko-system.

Jakt täcker visserligen en del av den reglerande verksamheten, men det kan inte ersätta naturens eget reglage.

Människan och vargeb
Människan har alltid haft ett motsägelsefull förhållande till vargen och därför har dess återkomst skapat spänningar. (Foto: (Dawn Villella/AP Photo /Scanpix / TT)
ANNONS

ANNONS

Vargens skyddsstatus: Från helt skyddad till skyddad

EU-kommissionen överväger att ändra vargens skyddsstatus från “strikt skyddad” till “skyddad”, vilket skulle göra det lättare att få tillstånd till jakt inom EU. Ursula von der Leyen är en av politikerna som drivit frågan framåt.

Det har skapat oro bland naturvårdare och forskare som befarar att det skulle kunna leda till överdriven jakt igen och därmed hota vargen som art.

Biologisk mångfald: Vad säger forskningen?

Guillaume Chapron, forskare vid Grimsö forskningsstation i Sverige, varnar för att oreglerad jakt kan leda till obalans och skada mångfalden.

Vargen har trots allt varit en av de främsta rovdjuren genom tiderna och således varit en viktig länk i naturens “näringskedja”.

Luigi Boitani, professor i zoologi vid universitetet i Rom, föreslår stängsel och vakthundar, snarare än att minska vargpopulationen. Han påpekar att vildsvin och hjortar orsakar skador som är betydligt fler och dyrare att åtgärda.

ANNONS

Slutsats: Vargens framtid och ekosystemets hälsa

Antalet vargar är begränsat i Sverige, endast runt 450 artfränder över hela landet. En gång i tiden var antalet dubbelt så stort. Vargstammen som finns är sårbar och dess genetiska status behöver förbättras för att undvika inavel.

De aktuella debatterna om jakt visar på behovet av strategier för att skydda både tamdjur, varg och biologisk mångfald.

Det är viktigt att undvika en återgång till det kritiska läget under 60- och 70-talet när utrotning var ett överhängande hot i stora delar av EU.

Läs också:

Strid om vargarna i Europa – EU-toppen tar jägarnas parti

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS