News55

Rymdbild fångar stjärnfenomen för första gången

Artikelbild
Detalj ur bild på Serpensnebulosan av James Webb-teleskopet, som visar ett fält av unga stjärnor. Pressbild. (Foto: Nasa/ESA/CSA/Leah Hustak)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 juni 2024Publicerad: 23 juni 2024

En ny bild från det högteknologiska James Webb-teleskopet visar för första gången hur massiva strömmar av gas flödar i samma riktning i samband med att stjärnor föds, skriver USA:s rymdstyrelse Nasa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bilden föreställer den unga Serpensnebulosan, 1 300 ljusår från jorden.

De så kallade jetstrålarna, i vänstra delen av bilden ovan, är gas som flödar ut från nybildade stjärnor och kolliderar med annan gas och rymdstoft. På bilden ser man hur flöden från flera stjärnor går i samma riktning – en viktig detalj för astronomer.

“Astronomer har länge antagit att när (gas)moln kollapsar och bildar stjärnor, så kommer stjärnorna att snurra i samma riktning. Men det är något vi tidigare inte kunnat se så här tydligt förut”, säger Nasa-forskaren Klaus Pontoppidan till myndighetens hemsida.

Stjärnor bildas när gravitationen drar ihop interstellära gasmoln rika på rymdstoft, så att de kollapsar in i sig själva. I samband med detta spyr de ut en del av gasen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS