Igelkotten är en hotad art. Antalet igelkottar har minskat med dramatiska 40 procent på bara tolv år – nu kan du göra en rådig insats för att hjälpa den söta lilla krabaten.
Mest läst i kategorin
Igelkottsveckan genomförs i landet i syfte är att försöka ta reda på varför igelkottarna försvinner i otäckt rasande hög fart.
Du och alla andra kan vara med och hjälpa till.
Det här berättar Land.
WWF välkomnar alla att vara med
“Vi är nog många som sett igelkottar i vår barndom. Våra barn däremot har mycket sällan stött på den taggiga maskälskaren, som numera är nära hotad och rödlistad i Sverige, vilket betyder att det finns en ökad risk för att den ska dö ut. För att förstå varför den minskar i antal, bjuder vi in till medborgarforskning. Det gör vi med en vecka igelkottsräkning i hela landet. Alla är välkomna att vara med”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Tanken med räkningen är att försöka lista ut varför igelkottarna, som funnits i cirka 30 miljoner år, nu minskar så skrämmande snabbt.
Tuffare villkor i trädgårdar och det vilda
Här, på WWF.s hemsida, kan du rapportera in dina iakttagelser av igelkottar.
Statistik från Artdatabanken, som Land hänvisar till, berättar att antalet igelkottar minskat med 40 procent i Sverige de senaste tolv åren.
Ett antagande till den dystra utvecklingen är att igelkottarnas livsmiljöer förändrats både i det vilda och i trädgårdar.
Här kan du läsa mer om igelkottar och dess utbredning.
Igelkottsveckan är en del av projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur, som drivs av WWF och Nordens Ark. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.