News55

Sensationell upptäckt om humlans hjärna

humla
Humlans hjärna är storslagen, fast den är så liten, och kan komma till användning vid kriser och katastrofer, enligt ny studie. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 aug. 2024Publicerad: 14 aug. 2024

Humlans hjärna må vara minimal, men den har ett lokalsinne jämförbar med människans och dess förmåga att navigera kan få enorm betydelse vid kriser och katastrofer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Exempelvis kan humlors sätt att hantera geografisk information vara till nytta i autonomt navigerande robotar som behöver klara sig utan GPS-satellitsystemet.

Sådana robotar kan vara ovärderliga vid sök- och räddningsuppdrag i katastrofsituationer som exempelvis i samband meed jordbävningar, i krigszoner eller i grottor där satellitsignaler kan vara svåra att utnyttja, enligt den nya studien.

Humlans lokalsinne bättre än människans

Det är bland annat Lunds universitet som presenterar de nya rönen om humlors förvånansvärt stora hjärnkapacitet.

Studien visar att humlor kan lagra flera navigationsminnen i hjärnan för att sedan plocka fram dessa vid behov.

I vissa avseenden överstiger humlans lokalsinne människans.

Navigationsförmågan bygger på att humlehjärnan kontinuerligt övervakar riktningar och avstånd under färden.

Med hjälp av denna information kan insekterna, genom rumsliga vektorer skapade i hjärnan, lagra navigationserfarenheter i långtidsminnet.

ANNONS

Hjärnan inte större än ett knappnålshuvud

Tack vare den förmågan kan de flyga raka vägen hem efter att ha varit ute på långa och navigationsmässigt krångliga resor.

“Vår studie ger viktiga nycklar till att förstå hur humlor kan uppnå till synes däggdjursliknande navigationsbedrifter trots att de bara använder en hjärna stor som ett knappnålshuvud”, säger Rickesh Patel, forskare i sinnesbiologi vid Lunds universitet.

Läs mer i pressmeddelandet.

Läs även: Humlor klipskare än man trott News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS