News55

Trädgårdsdax i höstmörkret – så gör du

Artikelbild
Hösten har kommit och det är dags att ta hand om din trädgård på bästa sätt igen. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 05 okt. 2024

Det finns en hel del trädgårdssysslor inför vintern, men glöm inte att njuta av de sista skördarna av dina grönsaksodlingar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En vacker trädgård kräver engagemang och visst intresse. Hösten med sina vackra färger har kommit och nu är det dags att förbereda dina växter inför vintern.

Resten av tiden kan du njuta av höstlövens vackra färger och säsongens sista frukt- och grönsaksskördar. Det finns många bra sätt att ta hand om sina äpplen på hösten. Ett bra sätt är att koka äppelmos eller varför inte brygga äppelcider.

Berika jorden med löv

Grundläggande saker att tänka på är att inte bränna höstlöven. Nix, löven blir jättebra till odlingsjord, så återanvänd dem.

När gräsmattan klipps för sista gången kan lagom mängder löv malas till mindre bitar som berikar gräset med näringsämnen inför vintern, skriver tidningen Land.

Eklöv, boklöv och barr är speciellt bra för rododendrojord eller blåbärsbuskar, men fungerar även för andra sorters planteringar. Tänk på att mala ner löven till mindre bitarså att de kan tränga in i jorden.

Det kan också vara dags att tömma komposten och strö ut kring växterna. Den är både näringsrik och ger samtidigt visst termiskt skydd.

Pumpor är bra leksaker
Pumpan: Den perfekta leksaken i trädgården. (Foto: Pixabay)
ANNONS
ANNONS

Plantera nu för nästa år

Man kan odla redan nu inför nästa år. Persilja, morot, ringblomma, vintersallad, atlasblomma, palsternacka och spenat är frön som fungerar bra att odla på hösten.

Träd och buskar går även bra att plantera på hösten, även perenner. Odling så här års ger ett försprång inför våren och du kan dessutom bocka av en del av trädgårdsarbetet om du gör det på hösten.

Det är också bra att rensa ogräs. Ogräs sprider sig snabbt och tar du bort det innan vintern, så hinner den inte sprida sig lika snabbt, skriver Blomsterlandet.

Pumpor är en både dekorativ och god frukt
Pumpor är en vacker säsongsfrukt som kan användas för soppor och grytor, liksom vacker dekoration inomhus eller i trädgården. (Foto: Pixabay)

Ge rosorna ett vintertäcke

Sol och vinterkyla är tillsammans inte så bra för växter, så även rosor. Kombinationen av ultravioletta strålar och tjäle i marken kan leda till frystorka.

Rosens övre delar tål frost, däremot inte stammen, som bör skyddas mot köld. Täckbark ger ett bra termitiskt skydd mot kyla och upprättar samtidigt en stabil temperatur.

ANNONS

Försök att täcka över rosenbuskens nedre delar med täckbark och skydda resten av stammen med granris eller annat vindtätt material.

På våren ska man helst kratta bort allt som skyddat buskarna under vintertid och rosenbusken träder fram som pånyttfödd.

Rosen tål frost
Rosen är en tålig växt så länge som stammen skyddas mot frost och kyla. (Foto; Pexels)


Njut av att du fortfarande kan skörda på hösten

Hösten kommer med både vackra färger och goda skördar; äpplen, rönnbär och pumpor är riktigt gott. Kålsorter som purpurkål, svartkål och grönkål tål frost och kan stå sig en bra bit inpå hösten.

Goda soppor och grytor stundar nu på hösten, liksom vackra dekorationer både inomhus och utomhus.

Läs också:

Engelska trädgården – vacker men tämjd

ANNONS

Så tar du hand om fallfrukten – lista

Så vinterrustar du din trädgård – sju enkla tips

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS