News55

Nu slår världen nytt värmerekord – igen

värmerekord
För andra året i rad noteras globalt värmerekord. (Foto: Johan Nilsson/Scanpix/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

För andra året i rad noteras globalt värmerekord. Sommaren 2024 är den varmaste sedan mätningarna startade 1940.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här visar ny statistik från EU:s klimattjänst Copernicus för sommarsäsongen – juni, juli och augusti – på norra halvklotet.

Den globala medeltemperaturen har stigit med 0,69 grader över genomsnittet för samma period åren 1991-2020, framgår det.

Under årets åtta första månader steg den globala medeltemperaturen dessutom med 0,7 grader över genomsnittet.

Kan bli varmaste året i historien

“Under de senaste tre månaderna har världen upplevt den varmaste juni och augusti, den varmaste dagen som uppmätts och den varmaste sommaren på norra halvklotet som registrerats”, säger Samantha Burgess, biträdande direktör på Copernicus i ett pressmeddelande.

2024 kan nu gå till historien som det varmaste året hittills.

Expansionen av Antarktis havsis var sju procent under genomsnittet. Därav den näst lägsta utbredningen för augusti sedan mätningarna startade.

Bråttom att vidta åtgärder mot utsläppen

ANNONS

“De temperaturrelaterade extrema händelser som vi bevittnat i sommar kommer bara att bli mer intensiva, med mer förödande konsekvenser för människor och planeten om vi inte vidtar omedelbara åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser, säger Samantha Burgess.

Mer fakta från Copernicus:

  • Medeltemperaturen för Europa i augusti 2024 var 1,57°C över genomsnittet i augusti 1991-2020, vilket gör månaden till den näst varmaste augusti som registrerats för Europa efter augusti 2022, vilket var 1,73°C över genomsnittet.
  • Temperaturerna i Europa var högst över genomsnittet i södra och östra Europa, men under genomsnittet i nordvästra delarna av Irland och Storbritannien, Island, Portugals västkust och södra Norge.
  • Utanför Europa var temperaturerna högst över genomsnittet i östra Antarktis, Texas, Mexiko, Kanada, nordöstra Afrika, Iran, Kina, Japan och Australien.
  • Temperaturerna var under genomsnittet i östra Ryssland och Alaska, östra USA, delar av södra Sydamerika, Pakistan och Sahelzonen.

Läs hela pressmeddelandet.

Läs även: Smällhett men “bara” näst varmaste månaden News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS