Är du sugen på att resa på ett lite annorlunda sätt och samtidigt undvika dyra hotell? Här presenterar News55 några olika alternativ för resenärer som är sugna på en annorlunda semester.
Mest läst i kategorin
Att byta bostad mad personer från andra städer eller andra länder har blivit lite av en livsstil och ett annorlunda sätt att resa. Till skillnad fråm Airbnb betalar man alltså inte för sitt uppehälle vid tillfälliga bostadsbyten, men däremot en årlig medlemsavgift. Det finns både för- och nackdelar, men fördelarna verkar överväga för många. House Exchange är bara en av flera husbytarforum på marknaden.
Oförutsedda händelser kan inträffa
Bostadsbyten med främmande människor är egentligen ett fantastiskt bra tillfälle att komma ut i världen och resa betydligt billigare. Det är dock inte självklart för alla att släppa in främmande människor som ska komma och bo i deras mest privata sfär, hemmet, rapporterar Allas.
För andra är det spännande och ett sätt att lära sig lite mer om den lokala kulturen i andra länder. Genom husbyten kan man komma till platser som man aldrig annars skulle ha besökt, vilket hänt Lena Löfblad flera gånger, men det har blivit riktigt lyckade semestrar genom organisationen HomeExchange.
Hon tycker att det är intressant att uppleva hur andra människor bor och leva “deras liv” under en begränsad period.
Senaste nytt
Det bygger på förtroende och respekt
Husbytarforum kan vara ett intressant sätt att skapa nya kontakter och lära sig om olika kulturer. Att bo i en annan persons hem innebär ansvar, ett förtroende som man måste förvalta mycket väl, samtidigt som man öppnar upp sitt eget hem, enligt Lena Löfblad. Än så länge har det fungerat bra, men visst kan man stöta på patrull om oturen skulle infinna sig.
Vanligtvis bygger den här typen av utbyte på att man först bygger upp ett förtroende med de/den som man ska byta bostad med. Det sker inte över en natt. Vissa kan ha månadslånge mejlkorresponenser innan bytet ska ske. Det är ett sätt att känna sig trygg, rapporterade Allas artikel om.
För de personer som Allas intervjuade kändes det naturligt att städa undan personliga tillhörigheter inför att någon gäst skulle bo i deras hem. Det är alltid schysst att tömma en garderob inför ett besök och lika uppskattat att kunna hänga upp sina kläder när man bor i ett byteshus.
Internationell rörelse
Konceptet kring husbyten har funnits sedan 1950-talet. HomeLink firade nyligen 70-årsdag. Företaget grundades genom att en grupp företagsamma lärare på öst- och västkusten i USA beslöt sig för att byta hus med varandra under semestern, rapporterar National Geographic.
Deras engagemang och entreprenörskap mynnade ut i ett internationellt husbytarforum. Grundidén var demokratisering av resande genom att möjliggöra semester för alla, äve personer som inte har så mycket pengar.
Filmen The Holiday som kom ut 2006 med Kate Winslet och Cameron Diaz har definitivt bidragit till den växande husbytartrenden. Berättelsen handlar om två kvinnor, en brittisk och amerikansk, som betsämmer sig för att växla hem under semestern. Det är en rolig och samtidigt lite spännande story med en del oväntade händelseförlopp.
Vad krävs för att kunna byta hem?
En stor fördel med att nyttja den här formen av program är just att uppehället inte kostar något, förutom medlemsavgiften.
Husbytarforum bygger dock på att man har något att erbjuda, något som är intressant andra. De flesta husbytarforum har infört betygssystem där besökare kan ranka bostäder och ge omdömen. Tanken är att man enkelt ska kunna hitta semesterboenden i linje med ens egen bostad. Det är ju ett utbyte och ska således vara jämbördigt, men det är förstås upp till varje medlem hur de väljer och prioriterar.
På grund av att hyreslagar blivit tuffare i Sverige gällande andrahandsuthyrning är det inte så enkelt att upplåta sin bostad temporärt åt någon annan om man är bortrest. Det kan därför bli komplicerat att swappa bostad och tar man inte upp ett bostadsbyte med hyresvärden innan så sker, kan man bli uppsagd.
Äger man bostaden är det förstås enklare, men man måste fortfarande få godkännande från bostadsrättsföreningen om man bor i lägenhet.
Nedan är fem av de vanligaste husbytarsajterna:
Home Exchange
Avgift: 1 200 kr/år.
Kommentar: Kundtjänst tillgänglig året runt
Home Exchange startades 1992 och är enav de större organisationerna inom husbyten med omkring 70 000 bytesobjekt och minst lika många medlemmar i mer är 150 länder. De flesta bytesobjekten är tillgängliga i Europa och USA, men organisationen är utspridd globalt i världen.
2. Intervac
Intervac har förmedlat bostadsbyten för semesterfirare sedan början av 1950-talet. Organisationen startades av en grupp lärare som ville testa nya och mer ekonomiska sätt att resa runt i världen.
Intervac har omkring 30 000 medlemmar och ungefär lika många bytesobjekt. Liksom House Exchange finns de flesta bytesobjekten i Europa och USA men organisationen är global och letar man kan man hitta bytesprogram i många andra världsdelar.
Avgift: 795 kr/år.
Kommentar: Om man inte hittar något husbyte under första året, kan man bli erbjuden gratis medlemskap året därpå.
3. Home Link
Home Link grundades 1953 efter att lärare på öst- och västkusten bestämt sig för att swappa bostäder under semestern. Organisationen har vuxit, speciellt i USA där den startade, men finns även representerad i andra länder.
Home Link har bytesobjekt över hela världen, dock mest i USA
Avgift: 1 000 kr/år.
Kommentar: Home Link har representanter på 30 språk för att hjälpa medlemmar globalt med rådgivning eller problem som kan uppstå.
4. Love Home Swap
Love Home Swap har över 85 000 bytesobjekt i mer än 190 länder. Liksom Airbnb har varje bostadsprofil en kalender där man kan kolla upp tillgänglighet, vilket underlättar semesterplaneringen.
Utöver USA och Europa är Australien en vanlig destination, men medlemmarna finns spridda över hela världen. Organisationen erbjuder en försäkring ”swap protection pack”, som träder i kraft om något skulle gå sönder eller om värden ställer in ett husbyte i sista stund.
Avgift: Budgetmedlemskap för 200 euro/år (ca 1 870 kr), standard för 240 euro/år (ca 2 240 kr) och platinum för 348 euro/år (ca 3 250 kr).
Kommentar: 2 veckor gratis test-period
5. Home for Exchange
Home for Exchange har medlemmar och bytesobjekt över hela världen, men de flesta finns i Australien och USA.
En viktig policy som medlemmar måste följa är att besvara medlemmars email inom 24 timmar.
Avgift: 463 kr/år.
Kommentar: Om man inte lyckas hitta ett husbyte under första året, kan man få gratis medlemskap året därpå.
Servas – ett sätt att bli gäst i och bo gratis i medlemmars hem
Servas är ett internationellt nätverk för gästfrihet med mer än 15 000 familjer och individer som är medlemmar i över 100 länder.
Att bli värd genom Servas bygger på ett idéellt åtagande där man tar emot gäster under två dagar i sitt hem utan betalning. Det är ett sätt för besökare att komma in i den lokala kulturen och därmed få en anknytning till platsen samtidigt som nya vänskaper kan utvecklas.
Servas medlemmar täcker ett brett spektrum av åldrar och intressen. Värdar kan vara ensamstående, i par-relationer eller familjer. Det finns inga demografiska restriktioner, eller kulturella preferenser.
Airbnb: Hyr uppehälle i privata hem världen över
Airbnb (2007) är ett internationellt företag som, liksom många andra techföretag, startades i Silicon Valley utanför San Francisco.
Lite likt husbytarprogram, startade Airbnb utifrån idén att resenärer skulle få chansen till en personligare vistelse genom att kunna hyra in sig i privata hem i stället för att ta in på hotell. En del hyr ut möblerade lägenheter eller hus som man disponerar själv medan andra hyr ut rum i bostaden. Priset blir förstås därefter.
Priserna kan variera kraftigt, liksom kvaliteten, men Airbnb är en pålitlig organisation med god service. Om något problem uppstår får man garanterat hjälp.
Det kan bli väldigt dyrt att hyra genom Airbnb, samtidigt som det kan bli väldigt billigt. Allt beror på budget och personliga val. Det intressanta är att man kan välja från det enklaste till ren lyx.
Läs också:
Svenskarnas resetrender sommaren 2024
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.