Den juridiska rådgivaren Henric Jonsson hjälper till att reda ut vad som gäller och vad du har rätt till när du drabbas av strulande tåg.
Mest läst i kategorin
Om ditt tåg blir försenat eller inställt har du som resenär vissa rättigheter, men det är viktigt att veta vad som gäller och när, det skriver SVT.
Reglerna vid försenade och inställda tåg är olika beroende på hur lång din tågresa är och om din tågresa går till ett annat land.
Tåg i kollektivtrafik
När tågresan är kortare än 15 mil gäller regler som finns i lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter.
Då har du rätt att få tillbaka 50 procent av biljettpriset om tåget blir mer än 20 minuter försenat, blir det 40 minuter försenat har du rätt att få tillbaka 75 procent av biljettpriset.
Om tåget är mer än 60 minuter försenat har du rätt att få tillbaka hela biljettpriset.
“Om din resa kan antas bli mer än 20 minuter försenad har du rätt att kräva ersättning om du själv har valt att boka något annat transportsätt för att ta dig fram, till exempel en taxi”, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare på Konsument Europa, till SVT.
Maxtaket för hur mycket pengar du kan få tillbaka är en fyrtiondels prisbasbelopp, alltså 1 470 kronor år 2025.
Senaste nytt
Längre tågresor
Om din tågresa är längre än 15 mil, eller går till ett annat land, gäller inte den svenska lagen utan en EU-förordning som reglerar tågpassagerares rättigheter.
“Blir ett tåg inställt, då ska du i första hand få ett val av tågbolaget mellan att få din biljett återbetalad eller att bli ombokad så att du kommer fram så snart som möjligt. Eller att du blir ombokad så att du kommer fram vid en annan tidpunkt som passar dig”, säger Henric Jonsson till SVT.
Om du väljer att omboka din resa kan du ha rätt att få en återbetalning av biljettpriset, det beror på hur försenad du blir till din slutdestination.
“Blir du mellan en till två timmar försenad kan du ha rätt att få tillbaka 25 procent av biljettpriset, och blir du mer än två timmar försenad så kan du ha rätt att få tillbaka 50 procent av biljettpriset”, säger Henric Jonsson till SVT.
Mat och boende
Vid längre tågresor kan du också ha rätt till mat och dryck, samt även till boende i upp till tre dagar, samt även transport till boendet.
Det gäller om du blir fast på ett visst ställe under en längre tid på grund av ett inställt eller försenat tåg.
Henric Jonsson säger att det här så klart gäller under förutsättning att tågbolaget har möjlighet att erbjuda det, varför det kanske inte gäller om du blir fast mitt ute i ingenstans där det inte går att ordna boende.
Skriftlig kontakt
Henric Jonsson menar att det är bra att ha skriftlig kontakt med tågbolaget så att du kan visa vilka krav du har ställt och vilka svar du har fått från tågbolaget.
Om tågbolaget inte hjälper dig kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden.
Blir ditt tåg blir inställt eller försenat på grund av så kallade extraordinära omständigheter, exempelvis extrema väderförhållanden eller naturkatastrofer, kan det vara så att tågbolaget inte behöver betala ut någon ersättning till dig.
SL:s nya förändring i din mobil 2025
Du kommer få ännu mer användning av din SL-app 2025, är planen. Då kommer du nämligen få personanpassad och riktad störningsinformation i form av push-notiser.