News55

Experten tipsar: Hit ska du resa som pensionär

resa pensionär
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Är du sugen på att flytta till varmare breddgrader? Eller letar du inspiration till nästa resa? Kathleen Peddicord vet allt om att leva och bo utomlands som pensionär. I tidningen Forbes tipsar hon om de bästa destinationerna för seniorer i Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peddicord listar fyra destinationer som erbjuder vackra vyer och kulturupplevelser, men också förmånliga rabatter för äldre resenärer.

Resa och bo i Europa

Portugal

  Först ut på Peddicords lista är Portugal – landet i sydvästra Europa med kust mot Atlanten.

  Portugal är känt för sitt behagliga klimat, rika historia och fantastiska stränder längs Algarvekusten. Landet är hem för över 700 000 utlänningar, däribland många amerikaner.

  Seniorer som besöker Portugal kan ta del av flertalet erbjudanden, för allt från transport till underhållning. Personer över 65 år kan ofta räkna med rabatter som sträcker sig från 25 till 50 procent.

  Spanien

  ANNONS

   Spanien är ett väldigt populärt land för utlänningar att bosätta sig i, särskilt för britter och amerikaner.

   Även här kan seniorer njuta av rabatter före både transport och underhållning. Spanien ska enligt uppgifter vara ett av Europas mest generösa länder när det gäller pensionärsrabatter.

   resa Spanien
   Spanien är ett populärt land att bosätta sig i för seniorer. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT 

   Peddicord tipsar om ett pensionärskort, kallat carnet de pensionista o jubilado, som gör att du enkelt kan ta del av olika erbjudanden.

   Renfe, det nationella järnvägssystemet, ger exempelvis upp till 40 procent rabatt för seniorer som köper ett Tarjeta Dorada-kort.

   Frankrike

   Pension är väldigt viktigt i Frankrike och fransmännen protesterar regelbundet för pensionärers rättigheter.

   ANNONS

   Som 60-plussare i Frankrike kan du ta del av generösa rabatter, skriver Peddicord. Seniorer kan få upp till 50 procent rabatt på transport, biografer, teatrar, museer och monument. 

   Med Reduc-Seniors-kortet, som är tillgängligt för personer över 55 år, ger ytterligare rabatter på allt från hotell till spa och shopping.

   Slovenien 

   Kathleen Peddicord beskriver Slovenien som en dold pärla vid det Adriatiska havet. Här är levnadskostnaderna betydligt lägre än i grannlandet Italien. 

   Seniorer över 65 år, eller de som kan visa att de är pensionerade, erbjuds gratis buss- och tågresor inom landet. Även många turistattraktioner, hotell och reseföretag erbjuder rabatter för äldre besökare.

   ANNONS

   Billiga destinationer

   Efter förra sommarens stora väderbesvikelse finns ett stort behov att resa utomlands i år. Den svaga kronan riskerar dock att sätta käppar i hjulet för många svenskar.

   Det finns dock flera destinationer som är fördelaktiga att välja ur ett valuta-perspektiv. Hit ska du resa för att få mest semester för dina pengar.

   ANNONS
   Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
   Sarah Carlsson
   Sarah Carlsson

   Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

   Sarah Carlsson
   Sarah Carlsson

   Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

   ANNONS