News55

Ha koll på turistreglerna – undvik höga böter

Artikelbild
Turister på Mallorca har särskilda regler att förhålla sig till. Arkivbild. (Foto: Joan Mateu/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 juni 2024Publicerad: 23 juni 2024

Flera semesterorter har infört strikta regler med hot om böter för att slippa fulla, halvnakna turister.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det kan också bli dyrt om du tar med dig sand från Sardinien eller vandrar i flip-flops i Cinque Terre.

På flera håll runtom i Europa har invånarna börjat tröttna på turister som dricker för mycket, skränar och bär badkläder mitt i stan – eller helt enkelt bara är för många.

En rad regler och avgifter har därför införts på senare tid.

Till exempel tar Venedig ut en avgift på 5 euro vissa dagar för besökare som bara kommer över dagen. Den som inte kan visa att entréavgiften är betald kan få böter på 300 euro, alltså mer än 3 000 kronor.

Mindre party

Mallorca och Ibiza har infört flera regler för att få partyfolket att turista mer ansvarsfullt. Det går inte längre att köpa alkohol i butiker efter 21.30 på flera turistorter, reglerna kring happy hour har stramats upp och berusade personer kan få betala upp till 1 500 euro om de stör.

På flera håll är det förbjudet med bikini och badbyxor, förutom på stranden.

I Barcelona och på flera ställen i Italien får man inte gå runt med badkläder på offentliga platser, så det handlar väl om att lokalbefolkningen börjar tröttna, säger Anette Johansson Moore, teamleader på SOS International.

ANNONS

Bolaget, som fungerar som larmcentral för flera försäkringsbolag när resenärer blir sjuka eller råkar ut för olyckor, uppmanar nu turister att ta reda på vad som gäller just för deras resmål och att vara vaksam på skyltar på plats.

Om resenärer råkar ut för höga böter när de är på semester, så kanske de kontaktar oss för att de tänker att det är något som reseförsäkringen täcker. Men det gör den inte, säger Anette Johansson Moore.

ANNONS

Böter för flip-flops

Det är svårt att veta hur hårda myndigheterna verkligen kommer att vara med att döma ut de högsta bötesbeloppen på de olika orterna.

Men den som tar med sig sand som souvenir från stranden på Sardinien riskerar åtminstone på pappret böter på upp till 3 000 euro.

Sedan ett par år tillbaka finns också regler för vad turister ska ha på fötterna när de vandrar mellan byarna på den vykortsvackra kuststräckan Cinque Terre i Italien.

Flip-flops kan ge böter på mellan 500 och 2 500 euro, beroende på hur mycket arbete man orsakat räddningstjänsten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS