Europeiska turister väljer bort solen och värmen för att uppleva gåtfullhetens tystnad bortom storstäders larm och nattliv. Vad är det som egentligen lockar dessa turister? Nordiskt mörker och norrsken. Ice hotel öppnar för ännu en vinter.
Mest läst i kategorin
Europeiska turister lockas av mörkret och kalla, tysta nätter med täta urskogar och norrskensflammande natthimlar. SAS erbjuder nu direktflyg mellan Köpenhamn och Kiruna som svar på det stigande intresset.
Möjligheten att uppleva den samiska kulturen lockar också.
MISSA INTE: Viktigaste skälet till att inte gå i pension vid 65: “Okänd regel”
Enslighet. Mörker. Tystnad
Tre trender kan just nu märkas i turistströmmen mot Kiruna: Noctorurism, sleep tourism och silent travel.
”Noctourism” innebär till exempel stjärn- och norrskensskådning. Mörkret är en förutsättning för att att uppleva natthimlens skådespel och Skandinaviens norra vidder lämpar sig väl för den typen av turism.
Trenden går dessutom hand i hand med ett nu återkommande intresse för autentiska och orörda platser långt bortom överansträngd turism.
Mer udda är sömnturism, ”sleep tourism”, som vuxit till en global trend. Där radar ishotell och avlägsna stugor vid Lofoten upp sig som mål för den uttröttade europén. ICE hotell har blivit ett välbesökt resmål.
Tyst resande, “silent travel” är egentligen sprunget ur samma koncept som sleep tourism: Total bortkoppling, avslappning och god sömn. enligt Dagens PS
Senaste nytt
ICE Hotel öppet
Peter Salomonsson, vd för Kiruna Lappland, bekräftar det ökade intresset.
”Här, 200 kilometer ovanför polcirkeln, har vi de perfekta förutsättningarna för att erbjuda en magisk upplevelse. Vi märker en tydlig efterfrågan på aktiviteter som tar vara på både tystnaden och polarljuset”. summerar han.
Och nu, ännu en säsong av den säsongsuppbyggda delen av ICE Hotel i Jukkasjärvi i Lappland. Hotellet har även en permanent del med konventionella hotellrum för gäster som vill sova i vanliga sängar med full bekvämlighet.
Ishotellet som smälter ner igen runt april/maj, har 12 sviter med lika unika som vackra utformningar. Priset är inte speciellt billigt för att sova på isbädd med renskinnsfällar: 6160 kronor för två personer per natt.
Läs också:
Därför lockar svenskt mörker. Dagens PS
Här är Sveriges sju underverk. News 55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55