News55

Island: Turister konkurrerar med lokalbfolkningen om bostäder

Artikelbild
Foto: Mystraysoul / Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Samtidigt som Island lansera sig som ett attraktivt turistland med dramatisk natur och naturliga, varma källor för bad året runt, har vissa problem uppstått som man inte räknat med från början, nämligen bostadsbrist bland lokalbefolkningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Island har ett komplicerat förhållande till turism trots att det är en väsentlig inkomstkälla som uppgår till 8,5 procent av landets BNP.

Strömmen av turister har ökat lavinartat och i dagens läge upplever den lokala befolkningen en överturism under högsäsonger som inte längre är förenligt med hållbara riktlinjer. Fortune rapporterar.

Negativa konsekvenser

Det har blivit svårare för Islands invånare att hitta bostäder eftersom många värdar prioriterar uthyrning åt turister eftersom det är mer lukrativt.

Landet har upplevt en ökning på flera hundra procent av antalet besökare varje år – från 500 000 under 2010 till nuvarande 2,3 miljoner turister varje år.

Det är inte bara ön befolkning som kan påverkas negativt av den intensiva besöksnäringen. Djurliv kan också drabbas och obalans i ekosystem kan uppstå.

Island är känt för sin vackra natur och värmekällor
Island är känt för sin vackra natur och värmekällor som man kan bada i året runt, vilket förklarar landets popularitet. (Foto: Nicolas Jaegergaard / Pixabay)
ANNONS

Ny trend: Mot hållbarare turism

ANNONS

En möjlig åtgärd för att stävja turismen något skulle kunna innebära lite högre avgifter för besökare i form av skatt som tas ut under högsäsonger, men inte under andra tider på året. Det är ett politiskt förslag som än så länge är under utredning.

“Vi försöker fortfarande forma skattesystemet för turistsektorn för framtiden”, meddelade Islands premiärminister Bjarni Benediktsson till CNBC på måndagen.   

Det är samtidigt viktigt att skydda isländsk kultur och samhällen, vilket får bli del av större hållbarhetsplan.

”Vi skulle vilja luta oss mer mot ett system där användaren betalar”, fortsatte han.

Exempel där turister betalar för sina besök

Venedig har nyligen infört en besöksavgift på 5 USD som på lite längre sikt skulle kunna minska antalet turister som besöker den historiska stadskärnan.

I Spanien har en ny avgift införts som bakas in i hotellräkningar där pengarna ska gå till att förse skolor med värmepumpsystem och solcellspaneler.

Det här är intressanta exempel på sätt som man kan kontrollera för att producera ren el och samtidigt dra ner på energikonsumtionen vilket också blir en miljösatsning.

ANNONS

Läs också:

Talibanernas nya satsning: turism

Nya trenden – ta in på ölspa

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS