News55

Tre experter: Så reser du mycket billigare

Jordglob i en hand
Man kan ha turen och hitta riktigt bra priser till platser man aldrig tidigare besökt. Platser som man verkligen kan fastna för. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

När vädret blir ostadigare inpå sommaren ökar suget efter resor, men efterfrågan gör att priserna skjuter i höjden och det är ganska vanligt att plånboken inte mäktar med högsäsongens utbud.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är alltid intressant att upptäcka erbjudanden utanför de vanliga semesterorterna som är dyra och inte speciellt intressanta. Man kan ha turen att hitta riktigt bra priser till platser man aldrig tidigare besökt. Platser som man verkligen kan fastna för. Här kommer några tips från vana resenärer.

Flygvärdinnan tipsar

Flygvärdinnan Angelica Hedlund rekommenderar att köpa ungdomsbiljetter om man är under 26 år. Har man tur kan man fynda rejält och få riktigt bra priser på resor.

De flesta flygbolag har en lågpriskalender på sin hemsida med billigare resor mellan vissa datum. Det kan bli betydligt billigare än reguljära flyg. Oftast måste man kunna vara flexibel med datum för den här typen av resebokningar, men det är ofta värt “uppoffringen”.

ANNONS

Speciella erbjudanden

Om man kan vara flexibel med datum generellt ökar chansen att hitta reseerbjudanden till riktigt bra priser. Det är ofta osålda resor som säljs ut i sista minuten där förste man till kvarn gäller.

Alla bolag har ett ”Frequent Flyer Program” som man bör gå med i. Allt man bokar omvandlas till poäng som man kan använda för framtida resebokningar, biluthyrning, hotell och en del andra intressanta erbjudanden.

Kvinna i bassäng
För hotell blir bokningar ofta dyrare ju tidigare man är ute. Ofta faller priserna till en lägre nivå ungefär fyra veckor innan den planerade vistelsen. (Foto: Pexels)
ANNONS

Ekonomijournalistens tips

Alexander Norén rekommenderar att boka resan 90 dagar i förväg. Då ökar chanserna mest till att hitta resor för bra priser. Algoritmer är generellt uppbyggda för att generera bästa priser ju tidigare man är ute. Lite innan resan kan man ibland se tillfälliga prissänkningar för att flygbolagen ska fylla upp de platser som ännu inte bokats.

När det gäller biluthyrning kan priserna vara som bäst precis innan man tänkt plocka upp bilen. Å andra sidan kan tillgängligheten påverkas beroende på säsong, så det gäller att ha is i magen. Biluthyrning är ofta dyrt och självrisken hög.

Då är det bäst att boka

När det gäller hotellbokningar, blir de ofta dyrare ju tidigare man är ute. Priserna brukar falla ungefär fyra veckor innan den planerade vistelsen.

Det brukar vara billigast att resa i början av veckan och tisdagar är bäst om man ska resa med SAS.

Kinesiska muren
Redaktören Per Andersson på Vagabond rekommenderar resor till platser som är mindre utpräglade turistorter eftersom priser ofta sjunker markant . (Foto: Pexels)

Redaktören för Vagabond tipsar

ANNONS

Per Andersson på Vagabond är lite av expert på resande. Han föreslår resor till billigare länder såsom östra Europa dit Polen, Tjeckien och östra Medelhavsregionen räknas, framförallt Kroatien, Grekland, Cypern, Malta, Albanien och Turkiet.

Satsa på mindre besökta orter. Turism driver upp priserna rejält och skillnaderna kan vara så mycket som femtio procent. Rekommenderade platser att besöka kan vara småstäder i syditalienska Apulien där kostnad för mat och vin är mindre än hälften av vad det är i Venedig, Rom och Milano.

Undvik att resa under högsäsonger. Billigast är att köpa en resa mellan mitten av maj och fram till skolavslutningen. Om man har tur kan man knipa en sista-minuten med charterflyg och hotell i en vecka för runt 1 000 kr. Man ska boka så tidigt som möjligt och resa i början av veckan, men aldrig på helger.

Tokbilliga restips

Undvik hotellkostnader. Gå med i något forum för husbyte där man tillfälligt kan swappa bostad under semestern med personer från andra orter i hemlandet eller över hela världen. Det är ett billigare sätt att komma ut till orter man aldrig annars skulle ha besökt. HomeExchange är en av de större forumen.

Tågluffa med barn. Det kan bli enormt mycket billigare eftersom barn under 11 år erbjuds gratis interrailkort. Två barn per vuxen är tillåtet, vilket innebär att biljetter för två vuxna kan täcka kostnader för sex personer om man reser med fyra barn under 11 år.

Läs också:

Byt semesterboende och bo personligare

ANNONS

här får du mer semester för pengarna i år

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS