News55

Väder och valuta avgör campingsommaren

Artikelbild
För hotell är bokningsläget inför sommaren just nu tre procent bättre än i fjol. För landets campingar är trycket sex procent högre. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 maj 2024Publicerad: 25 maj 2024

Förra sommaren rådde högtryck på hotellen. I år är bokningsläget ännu bättre både för hotell och campingar – som ser ut att få fler utländska gäster.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Valuta och väder kommer att avgöra om det blir en ny rekordsommar, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita.

Hotellens bokningar för juni-juli-augusti var i början av maj tre procent fler än vid samma tid i fjol, enligt Visitas sammanställning. Det motsvarar 236 000 fler bokade hotellrum.

Jag tror att det kommer att bli en marginell förbättring i år jämfört med förra sommaren för hotellen. Man ska komma ihåg att förra året var en rekordsommar, säger Thomas Jakobsson.

Landets campingar hade i mitten av maj cirka sex procent fler bokade gästnätter än samma tid förra året, visar siffror som SCR Svensk Camping samlat in.

Inför sommaren ser det fint ut. Tittar man på den internationella marknaden ser det också bra ut. Sedan är camping en produkt som bokas sent. Det börjar nu och pågår in i juli, säger branschorganisationens vd Martin Juhos.

Ökat europeiskt intresse

Sett till de länder där intresset för svensk camping är störst – Tyskland, Norge och Nederländerna – har bokningarna ökat med åtta procent.

Med en marknadsandel på 45 procent är camping det största boendet för europeiska sommarturister i Sverige.

ANNONS

Tittar man utanför Stockholm, som mycket är en hotelldestination, är andelen ännu högre. Så om Sverige ska lyckas som sommardestination i Europa måste man vinna på campingmarknaden och få hit fler, säger Martin Juhos.

2023 var det tredje bästa året för campingbranschen någonsin, trots risigt sommarväder.

Avgörande för om det blir ett rekordår eller inte brukar vara vädret. Branschen är mindre väderkänslig i dag, men det är klart att ett bra sommarväder hjälper till.

ANNONS

Svag krona påverkar

Hur många hotellrum som har bokats av utlänningar går inte att se. Men 2023 var det tydligt att de internationella gästerna är på väg tillbaka efter pandemin.

Thomas Jakobsson ser hur den svaga svenska kronan påverkar.

Den hade en tydlig effekt förra sommaren, framför allt på utländska gäster från vårt närområde: Danmark, Tyskland och Finland, säger han.

En euro kostar just nu runt 11,60 kronor, ungefär det samma som för ett år sedan.

ANNONS

Valutaeffekten har varit märkbar redan under årets första kvartal, enligt Jakobsson.

Det tyder på att vi kommer att ha en liknande utveckling även under sommaren. Vi förväntar oss en fortsatt tillströmning framför allt från våra nordiska grannar, med Norge som har en ännu svagare utveckling på sin krona, som möjligt undantag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS