News55

Vandringsturer trendiga bland babyboomers

Vandrare vid Finngården Ritamääki i Lekvattnet. Bland amerikanska babyboomers blir resor med vandringsturer i Europa allt mer populära
Vandrare vid Finngården Ritamääki i Lekvattnet. Bland amerikanska babyboomers blir resor med vandringsturer i Europa allt mer populära. (Foto: Janerik Henriksson/TT).
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Flera dagar långa vandringsturer ökar i populäritet och det är inte bara bland de som är unga och pigga för det behöver inte alltid handla om att gå långt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vandringsturer där tonvikten ligger på att uppleva sevärdheter snarare än att gå så långt som möjligt blir allt mer populära bland babyboomergenerationen, de som är födda mellan 1946–1964, det skriver Wall Street Journal.

Många amerikaner ur babyboomergenerationen och generationen efter, Generation X, som är födda mellan 1965 och 1980, vill inte längre lata sig vid poolen eller ligga på stranden när de reser, de är i stället besatta av att vandra, ibland hela 16 kilometer per dag. 

Trendigt bland seniorer

Enligt Adventure Travel Trade Association, ett globalt nätverk för äventyrsresor, är vandringsresor trendigare än andra typer av resor bland personer över 45 år, trendigare än safari och matfokuserade semestrar.

Macs Adventure, som organiserar cykel- och vandringsturer runt om i världen, rapporterar en 200 procentig ökning av bokningar för sina vandringsresor i Europa från år till år.

Niall Corcoran, grundare av det danska företaget Wild Rover Travel, som arrangerar självstyrda vandringar, säger att amerikaner utgör bolagets näst största kundbas, efter danskarna. De flesta av researrangörens vandrare är par i 50- och 60-årsåldern.

Självstyrd eller strukturerad

En vandringstur kan låta som något som ger smärtsamma blåsor, men vandringar behöver inte handla om att nå fittnessmål utan kan faktiskt vara lugnande.

ANNONS

Vandringsresor behöver heller inte handla om att gå långt, för en del handlar det mer om att utforska nya destinationer.

Resenärer som föredrar att vara självständiga kan välja en självstyrd resa, där researrangören tillhandahåller en resplan och navigationshjälpmedel, bokar boende och även kan ordna så att resenärernas bagage flyttas från plats till plats. 

Att navigera din egen väg längs smala landsvägar kan verka läskigt, men tack vare GPS-tekniken kan nu även den mest desorienterade resenären klara av en självstyrd vandring.

De som vill ha mer struktur kan dock välja guidade vandringsturer där allt överlåts till ett proffs.

Högt tryck på resor när vädret svajar

Det något ostadiga vädret lockar svenskar utomlands. Bokningarna för utlandsresor går på högvarv – och vissa har redan börjat blicka framåt mot vintersäsongen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS