Din katt mår bra av att leva ett fritt liv utomhus, men ändå ha trygghet och närhet i ett hem. Men du som ägare har en del skyldigheter.
Mest läst i kategorin
Kanske går du i funderingar i att skaffa katt, eller kanske öppna ditt hem genom att adoptera en hemlös eller oönskad kisse. Bland annat finns Kattjouren, ett ideellt nätverk som hjälper och förmedlar kontakt.
Något som man bör tänka på som ägare är att det numera är lag på att katten ska vara ID-märkt och registrerad. Detta ska göras hos Jordbruksverkets kattregister. Alla katter i Sverige ska märkas och registreras i registret enligt ny lag som började gälla den 1 januari i fjol. Om djuret byter ägare ska detta också uppdateras i registret.
Om man godkänner att uppgifterna får delas med andra blir det enklare att återförena dig och din katt om den försvinner.
– Har man en katt som ofta vandrar långt bort finns det också halsband med GPS som gör att man kan se vart den tar vägen, tipsar Anna Norlin på Distriktsveterinärerna i tidningen Land.
Om katten har halsband är det viktigt att välja ett som löser ut ifall den fastnar. Man ska vara medveten om att husdjur som får gå fritt ute löper större risk att skada sig. Som ägare bör man fundera på om man ska försäkring eller inte. Väljer man det sistnämnda så får man också tänka på om kattens behov kan tillgodoses om något händer.
Skydda katten
En ny lag som infördes vid årsskiftet säger att katten bör hindras från att föröka sig okontrollerat. Katternas sexliv begränsas och den nya lagen förbjuder fri förökning, skriver Yle. Så ägaren bör kastrera eller ge p-piller under kort tid.
– Man kan till exempel använda p-piller en kort tid och kastrera katten när den fått sin kull men p-piller är absolut ingen långvarig lösning. Det är preparat med stora biverkningar och ska bara användas i undantagsfall, säger Anna Norlin till Land.
Senaste nytt
Riskfylld miljö
Annat man bör ha koll på är vaccinationer, till exempel mot kattsnuva och kattpest. Katter som fångar och äter gnagare får ofta både spolmask och bandmask. Det kan därför vara klokt att avmaska jagande utekatter några gånger per år.
Miljön ute, och vad katten har för sig, är givetvis svårt att hålla koll på helt och hållet. Men vissa saker går att förebygga. Till exempel att ha koll på om någon som bor i närheten lägger ut mus- eller råttgift.
– Tyvärr händer det ibland att vi får in katter som blivit dåliga för att de ätit en mus som i sin tur fått i sig gift. Om någon i närheten lägger ut gift, försök få dem att låta bli. Med en jagande katt i grannskapet kanske de inte ens behöver.
Ägaren har ett lika stort ansvar för att katten har det bra oavsett om den är inne eller ute och den behöver daglig tillsyn. Det ska till exempel finnas skydd mot väder och vind samt tillgång till mat och vatten även om den är ute hela tiden.
Läs mer:
Så många av Sveriges husdjur är seniorer
Så får djur hjälp när ägaren dör
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.